Blog

Jak zachować równowagę w diecie

Utrzymanie równowagi w diecie może być trudne, podczas stresujących sytuacji lub spotkań towarzyskich. Przedstawię kilka praktycznych wskazówek, które mogą pomóc: Planowanie posiłków Przygotuj zdrowe przekąski na wypadek głodu, np. orzechy, warzywa pokrojone w słupki czy jogurt naturalny. Zaplanuj większe posiłki, aby uniknąć impulsywnego sięgania po niezdrowe produkty.  Zachowanie umiaru Pozwól sobie na drobne przyjemności, ale …

Jak zachować równowagę w diecie Więcej »

Słodycze w zdrowej diecie

Wybierz zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych słodyczy, sięgnij po produkty zawierające dużo błonnika, witamin i minerałów. Łatwiej zaspokoimy ochotę na coś słodkiego , dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych, wspierające nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Przedstawię kilka propozycji deserów i przekąsek, które są łatwe w przygotowaniu w domowym zaciszu, jak również kupimy w każdym sklepie spożywczym. Świeże …

Słodycze w zdrowej diecie Więcej »

Dieta w różnych porach roku

Dostosowanie diety do sezonowych warunków pomaga utrzymać nasze dobre samopoczucie przez cały rok. Zatem jak dostosować dietę do zmieniających się pór roku, co należy jeść i jak wspierać nasz organizm przez cały rok? Dieta latem  Podczas lata, w długie i upalne dni nasze ciało intensywnie się poci, co zwiększa nasze zapotrzebowanie na wodę i elektrolity. …

Dieta w różnych porach roku Więcej »

Najbardziej szkodliwe diety

W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.

Skrobia oporna w diecie

W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

Wpływ błonnika pokarmowego na zdrowie i odchudzanie

Błonnik pokarmowy jest chemicznie niejednorodną grupą związków pochodzenia roślinnego, nie ulega trawieniu oraz wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka. Mimo to jest ogromnie ważny dla zdrowia i może ograniczyć ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Błonnik pokarmowy dzielimy na frakcję rozpuszczalną (gumy, śluzy roślinne, pektyny) i nierozpuszczalną (celuloza, hemiceluloza, ligniny). Nie jest to podział dokładny, ponieważ błonnik …

Wpływ błonnika pokarmowego na zdrowie i odchudzanie Więcej »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial