Blog

Dlaczego warto jeść dynię?

Zbliża się jesień. Chyba każdemu kojarzy się ona z kolorowymi liśćmi spadającymi z drzew, grzybobraniami, ciepłym kakaem i coraz grubszymi ubraniami w coraz zimniejsze dni. Jesień to też czas charakterystycznych owoców i warzyw. Bezkonkurencyjną królową wśród nich jest dynia. Warto dowiedzieć się o niej nieco więcej. Dynia to bogactwo witamin i minerałów. Zawiera dużo karotenoidów …

Dlaczego warto jeść dynię? Więcej »

Dlaczego warto jeść buraki?

Większość z nas wie, że buraki są zdrowe, ale mimo to nie spożywamy ich zbyt często. Zwykle kojarzone są tylko z prostym dodatkiem do obiadu, a mają one znacznie większy “potencjał” w kuchni. Buraki są źródłem witaminy C, B6, magnezu, cynku, żelaza, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Co jeszcze mają w sobie? Ciekawym związkiem występującym w …

Dlaczego warto jeść buraki? Więcej »

Jak nie przytyć na kwarantannie?

Kwarantanna zaskoczyła nas wszystkich. Nikt się nie spodziewał, że przyjdzie taki czas, kiedy nie będziemy mogli swobodnie wychodzić z domu. Przez to, że spędzamy czas głównie w domu, jest nam znacznie łatwiej przytyć. Nie ruszamy się tyle co zwykle, podjadamy. Aby w przyszłości taka sytuacja nas ponownie nie zaskoczyła, oto kilka rad, jak wykorzystywać czas …

Jak nie przytyć na kwarantannie? Więcej »

Dlaczego warto jeść ryby?

Statystyczny Polak je o ok. 50% mniej ryb niż Europejczyk. Może to wynikać z faktu, że ryby kojarzymy z potrawą świąteczną. Innym powodem jest ich nieumiejętne przygotowywanie i problem z pozbyciem się charakterystycznego zapachu. Często rezygnujemy z ryb na rzecz mięsa, a jeżeli już wybieramy się do sklepu to wybieramy paluszki rybne lub inne “rybopodobne” …

Dlaczego warto jeść ryby? Więcej »

Kalendarz sezonowości warzyw i owoców

Dzięki kierowaniu się sezonowością warzyw i owoców, możemy delektować się najbardziej soczystymi, najpyszniejszymi, pełnymi wartości odżywczych oraz najtańszymi warzywami i owocami na rynku. Aby polepszyć swoje samopoczucie, warto odżywiać się zgodnie z tym jakie produkty oferuje nam dany miesiąc czy pora roku. Produkty takie mają najwięcej wartości odżywczych, czyli makroskładników, witamin, składników mineralnych czy innych …

Kalendarz sezonowości warzyw i owoców Więcej »

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuz to jeden z tych owoców, który Polakom zdecydowanie kojarzy się z latem. Nic w tym dziwnego, sezon na arbuzy przypada właśnie w wakacyjne miesiące. Owoc ten jest idealną przekąską na gorące dni. Co kryje w sobie i czemu warto go jeść? Lato to ta pora roku, w której powinniśmy bardzo dbać o nawodnienie naszego …

Dlaczego warto jeść arbuzy? Więcej »

Marchew – właściwości odżywcze i prozdrowotne

Marchew to bardzo popularne warzywo. Znajdziemy ją we wszystkich kuchniach świata. Czemu zawdzięcza taką sławę? Jest dostępna o każdej porze roku, można ją wykorzystywać na wiele sposobów, ale przede wszystkim posiada unikalne właściwości odżywcze. O jej dobroczynnym działaniu decyduje duża ilość witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Marchew jest jednym z głównych źródeł beta-karotenu. Jest to …

Marchew – właściwości odżywcze i prozdrowotne Więcej »

Skrobia oporna w diecie

W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobii opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

Mikrobiota jelitowa

Jeżeli zdrowo odżywiamy się, dostarczamy błonnik pokarmowy w odpowiedniej ilości, jesteśmy aktywni fizycznie, nie nadużywamy niesteroidowych leków przeciwzapalnych i antybiotyków, wysypiamy się, dobrze radzimy sobie ze stresem, to stwarzamy przyjazne środowisko dla rozwoju korzystnych bakterii w naszych jelitach. Natomiast gdy bazujemy na produktach przetworzonych, bogatych w tłuszcz, z dużą zawartością cukrów prostych, jemy mało warzyw …

Mikrobiota jelitowa Więcej »

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia

Szybkie tempo życia powoduje, że wielu z nas nie spożywa pełnowartościowego śniadania, które jest podstawą dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Procentowy udział energii z poszczególnych posiłków często w dietach rozkłada się następująco: śniadanie 25-30%, II śniadanie 10%, obiad 30-35%, podwieczorek 5-10%, kolacja 20%. Jednak jest to tylko pewien wzorzec, którym możemy się posiłkować. Wielkość i …

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia Więcej »