Blog

Sezonowe warzywa i owoce – lato

Jedną z zasad zdrowej diety jest spożywanie warzyw i owoców sezonowych, czyli tych które aktualnie występują o danej porze roku. Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennych wyborów żywieniowych. Warto jeść produkty świeże, dobrej jakości i jeśli mamy możliwość najlepiej wspierać lokalnych rolników. Jest to zdrowe nie tylko dla naszego organizmy, ale również dla naszego …

Sezonowe warzywa i owoce – lato Więcej »

Zalecenia dietetyczne w chorobie Hashimoto (cz. 2)

W niniejszym wpisie omówimy główne grupy produktowe w kontekście diety dla osób zmagających się z chorobą Hashimoto. Ryż Pod względem błonnika pokarmowego najlepszy jest: brązowy, basmati brązowy, dziki, czerwony, komosa ryżowa (ryż peruwiański). Natomiast ryż, którego nie polecamy: biały zwykły lub kleikujący np. do risotto. Ryż paraboiled to specyficzny rodzaj ryżu, który już wstępnie został …

Zalecenia dietetyczne w chorobie Hashimoto (cz. 2) Więcej »

Zalecenia dietetyczne w chorobie Hashimoto

W niniejszym wpisie przedstawimy zalecenia dietetyczne dla osób zmagających się z dietą Hashimoto. Z diety powinny zostać wyeliminowane wszystkie mocno przetworzone produkty. Spożywanie 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasu. Ostatni posiłek najlepiej spożyć około 3h przed snem. Tabletki tyroksyny (letrox/ eutyrox) zażywamy na pusty żołądek, rano, popijamy dużą ilością wody. Po zażyciu leku należy odczekać …

Zalecenia dietetyczne w chorobie Hashimoto Więcej »

Warzywa i owoce w diecie (cz. 2)

Najważniejszy wniosek z naszego ostatniego wpisu, to im bardziej kolorowo na talerzu, tym więcej dostarczamy do organizmu różnorodnych związków prozdrowotnych. W poprzednim artykule opisaliśmy 3 grupy kolorystyczne: żółto-pomarańczowe, czerwone, niebiesko-purpurowe, a poniżej scharakteryzujemy  zielone i białe. Zielone: ogórek, zielona papryka, szpinak, jarmuż, rukola, groszek, brokuł, brukselka, szparagi, karczoch, kiwi, awokado, gruszki, agrest. Część z wymienionych …

Warzywa i owoce w diecie (cz. 2) Więcej »

Warzywa i owoce w diecie (cz. 1)

Podstawą diety wg „Talerza zdrowego żywienia” są warzywa i owoce, w proporcji mniej więcej ¾ warzyw i ¼ owoców. W praktyce oznacza to, że powinny one stanowić aż połowę tego co spożywamy każdego dnia. Według aktualnych badań powyższa grupa produktów spożywana regularnie jako jeden z elementów zdrowego stylu życia, zmniejsza ryzyko zachorowania m.in.: na choroby …

Warzywa i owoce w diecie (cz. 1) Więcej »

Znaczenie kwasów omega-3 podczas ciąży

Kwasy omega-3 są ważne dla organizmu człowieka na każdym etapie życia. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca suplementację kwasów omega-3 w okresie ciąży i laktacji w dawce minimum 200mg DHA/dz, natomiast przy małym spożyciu ryb dawka jest większa- 400 do nawet 600mg dziennie, a wśród kobiet o wysokim ryzyku porodu przedwczesnego- 1000mg. Powyższe kwasy mają wielokierunkowe działanie …

Znaczenie kwasów omega-3 podczas ciąży Więcej »

Fleksitarianizm

Fleksitarianizm jest to model żywienia polegający na spożyciu w głównej mierze produktów pochodzenia roślinnego, dopuszczalne są nabiał i jaja, natomiast mięso, w tym ryby włączone są do diety okazjonalnie. W chwili obecnej nie ma jednej obowiązującej definicji fleksitarianizmu i sztywnych norm podających ile tygodniowo porcji mięsa jest dopuszczonych. Najprościej mówiąc jest to więc swego rodzaju …

Fleksitarianizm Więcej »

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska od kilku tysięcy lat bazuje na świetnych produktach z rejonu Basenu Morza Śródziemnego, m.in. pomidory, oliwki, kapary, winogrona, sery. Tradycyjną dietę śródziemnomorską charakteryzuje wysokie spożycie owoców, warzyw, ryb, produktów pełnoziarnistych. Niewielkie spożycie dotyczy czerwonego mięsa, wędlin i słodyczy. Dieta śródziemnomorska jest bogatym źródłem produktów pochodzenia roślinnego, dostarcza organizmowi wielu składników bioaktywnych o działaniu …

Dieta śródziemnomorska Więcej »

Korzyści z urozmaiconej diety – wskazówki Get Fit

W poniższym wpisie przekażemy Wam kilka wskazówek dotyczących zdrowego żywienia. Dieta pudełkowa pomaga nam nauczyć się zdrowych nawyków żywieniowych, dzięki czemu możemy je stosować nawet po zakończeniu korzystania z diety. Poniżej zaprezentujemy Wam kilka wskazówek, dzięki którym Wasza dieta będzie urozmaicona. Spożywaj posiłki w regularnych odstępach czasu Uwzględnij w swoim tygodniowym jadłospisie wszystkie grupy produktów …

Korzyści z urozmaiconej diety – wskazówki Get Fit Więcej »

Superfoods w naszym cateringu cz. 2

Dziś przedstawimy kolejne superfoods występujące obficie w naszym cateringu. Przypomnijmy, że terminem Superfoods określamy naturalne, nieprzetworzone produkty zawierające składniki o naukowo udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Na liście superfoods znajdują się m.in. szałwia hiszpańska, jagody goji, jagody acai, cynamon, siemię lniane, czosnek, brokuły, jarmuż, orzechy, kiszonki, ryby morskie i wiele innych. Siemię lniane dobrze komponuje się z jogurtem, …

Superfoods w naszym cateringu cz. 2 Więcej »