Blog

Dieta na obniżenie cholesterolu

Dieta na obniżenie stężenia cholesterolu

Co to jest cholesterol i jakie ma znaczenie dla organizmu? Cholesterol to związek organiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie jest niezbędny w diecie, gdyż organizm potrafi sam syntetyzować jego odpowiednią ilość. Powstaje głównie w wątrobie, pewne ilości w jelicie cienkim i skórze. Dawniej uważano, że to cholesterol pokarmowy powoduje miażdżycę. Przy stwierdzeniu zbyt …

Dieta na obniżenie stężenia cholesterolu Więcej »

Dieta bezglutenowa – co można jeść?

Co można jeść na diecie bezglutenowej, a na jakie produkty należy uważać? Gluten jest bardzo rozpowszechniony w gastronomii i branży spożywczej. Podpowiadamy, gdzie można się go spodziewać.

Jak pozbyć się nadmiaru wody w organizmie

Jak pozbyć się nadmiaru wody z organizmu?

Odpowiednia ilość wody w organizmie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, do zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia oraz zachodzenia procesów metabolicznych i reakcji biochemicznych. Z czego może wynikać jej nadmiar i jak z nim walczyć? W poniższym artykule postaramy się znaleźć odpowiedź na te i inne pytania.

Co jeść żeby schudnąć?

Osiągnięcie wymarzonej sylwetki jest długotrwałym procesem, na który wpływa wiele czynników. Przedstawiamy najważniejsze zasady zdrowej diety i podpowiadamy w zakresie doboru odpowiednich produktów w diecie. Dowiedz się co jeść, aby schudnąć, a jakie produkty lepiej ograniczać!

herbata owocowa właściwości

Zdrowotne właściwości herbaty owocowej

Herbata to pochodzący ze starożytnych Chin napój, który odgrywa szczególną rolę w naszym codziennym menu. W Europie stała się znana na początku XVII wieku. Początkowo był to napój elit, głównie władców i dworów, jednak wraz z upływem czasu uległ popularyzacji w XIX wieku. Jakie są właściwości herbaty owocowej? Różnorodność świata herbat jest bardzo duża, dlatego …

Zdrowotne właściwości herbaty owocowej Więcej »

dieta na odporność

Dieta na odporność – co jeść, aby wzmocnić organizm?

Nie ma cudownych leków ani też błyskawicznych sposobów, które na stałe wzmacniają odporność człowieka i gwarantują brak infekcji w okresie jesienno- zimowym. O stan zdrowia naszego organizmu, a co za tym idzie również sprawność układu odpornościowego, powinniśmy dbać cały rok. Jednym z elementów, które wpływają na odporność, jest dieta. Dieta wzmacniająca system immunologiczny Aby zapewnić …

Dieta na odporność – co jeść, aby wzmocnić organizm? Więcej »

orzechy właściwości

Prozdrowotne walory orzechów

Orzechy to produkty wysokokaloryczne (w 100g zawierają od około 550 do nawet 670kcal), jednakże warto je włączyć do swojej diety, ponieważ są źródłem cennych dla zdrowia składników. Dostarczają magnez, miedź, cynk, selen, potas, wapń, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, kwasy tłuszczowe(głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), flawonoidy i polifenole, błonnik pokarmowy oraz białko. Właściwości …

Prozdrowotne walory orzechów Więcej »

właściwości cebuli

Dlaczego warto jeść cebulę?

Właściwości cebuli Cebula jest rośliną łatwą w uprawie, należy do tej samej rodziny co czosnek i por. Zawiera wiele dobroczynnych składników, m.in. flawonoidy (w tym kwercetynę), fruktany, pektyny, związki alkilowe. Jest źródłem witaminy C, dostarcza witamin z grupy B (B1, B2, B3), E, K, prowitaminę A, ze składników mineralnych: głównie krzem, siarkę, magnez, fosfor, cynk …

Dlaczego warto jeść cebulę? Więcej »

właściwości dyni

Dlaczego warto jeść dynię?

Zbliża się jesień. Chyba każdemu kojarzy się ona z kolorowymi liśćmi spadającymi z drzew, grzybobraniami, ciepłym kakaem i coraz grubszymi ubraniami w coraz zimniejsze dni. Jesień to też czas charakterystycznych owoców i warzyw. Bezkonkurencyjną królową wśród nich jest dynia. Warto dowiedzieć się o niej nieco więcej. Właściwości dyni Dynia to bogactwo witamin i minerałów. Zawiera …

Dlaczego warto jeść dynię? Więcej »

właściwości buraka

Dlaczego warto jeść buraki?

Wartości odżywcze buraka Większość z nas wie, że buraki są zdrowe, ale mimo to nie spożywamy ich zbyt często. Zwyklekojarzone są tylko z prostym dodatkiem do obiadu, a mają one znacznie większy “potencjał” w kuchni. Buraki są źródłem witaminy C, B6, magnezu, cynku, żelaza, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Co jeszcze mają w sobie? Dlaczego warto …

Dlaczego warto jeść buraki? Więcej »