Oto kilka naszych pomysłów na zdrowe, pełnowartościowe i szybkie śniadania, które zapewnią energię na cały dzień.
Owsianka z owocami i orzechami

Czas przygotowania: 5–7 minut
Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 banan (lub inne owoce: borówki, maliny)
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- Garść orzechów lub nasion (migdały, chia, słonecznik)
Sposób przygotowania:
Gotuj płatki w mleku przez kilka minut, aż zmiękną. Dodaj pokrojone owoce, miód i posyp orzechami.
Jajka sadzone z awokado i chlebem pełnoziarnistym

Czas przygotowania: 5–10 minut
Składniki:
- 2 jajka
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- ½ awokado
- Sól, pieprz, ewentualnie odrobina chili lub soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Usmaż jajka na niewielkiej ilości oliwy. Na kromkę chleba nałóż rozgniecione awokado, dopraw do smaku i połóż jajko na wierzch.
Koktajl śniadaniowy z jogurtem i płatkami

Czas przygotowania: 3–5 minut
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (lub kefiru)
- 1 banan
- ½ szklanki owoców leśnych (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka miodu lub masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystko w blenderze na gładki koktajl. Można zabrać ze sobą na wynos!
Tosty z hummusem i warzywami

Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 2 kromki chleba razowego
- 2 łyżki hummusu
- Pomidor, ogórek, rukola
- Odrobina oliwy z oliwek i pieprzu
Sposób przygotowania:
Posmaruj chleb hummusem, dodaj plasterki warzyw i rukolę. Złóż jak kanapkę lub zjedz osobno.
Pudding chia z mlekiem kokosowym

Czas przygotowania: 2 minuty + czas nocny
Składniki:
- 3 łyżki nasion chia
- ¾ szklanki mleka kokosowego
- Owoce, wiórki kokosowe, orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wieczorem wymieszaj chia z mlekiem, wstaw do lodówki. Rano dodaj owoce i dodatki.