Dieta bez produktów o wysokim indeksie glikemicznym
Indeks glikemiczny
Podstawę diety stanowią pełnoziarniste przetwory zbożowe (pieczywo, mąki, ryż naturalny), gruboziarniste kasze, nasiona roślin strączkowych, mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, a także warzywa i część owoców. Natomiast, z diety wykluczamy m.in. słodkie wypieki i desery, soki, czyli produkty o wysokim IG. Osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby odchudzające się powinny unikać spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dzięki temu nie będą występowały wahania cukru we krwi, a także szybkie uczucie głodu w niedługim okresie po spożyciu pokarmu. W przypadku spożywania produktów o wysokim IG, znacząco zwiększona produkcja insuliny w organizmie prowadzi do gwałtownego spadku poziomu cukru i tym samym powstania uczucia senności. Dlatego, spożywania posiłków o wysokim IG powinni w szczególności unikać pracownicy biurowi.
Jaka jest dieta Low IG?
- 5 posiłków dziennie
- 1200, 1500, 1800, 2000, 2500, 3000 kcal
- Rozkład makroskładników
– Białko 20-25%
– Tłuszcze 30-35%
– Węglowodany 40-45% - Dieta głównie wytrawna
- Niski indeks glikemiczny
Przykładowy jadłospis
- Śniadanie – twarożek po tatarsku, pumpernikiel, plastry białej rzodkwi i ogórka
- II śniadanie – zupa krem z cukinii
- Obiad – roladki z pstrąga w sosie porowym, komosa ryżowa, surówka z czerwonej kapusty
- Podwieczorek – jogurt z musem jagodowym i migdałami
- Kolacja – sałatka brokułowa z jajkiem i serem feta, dressing koperkowy
Dieta pudełkowa przy insulinooporności
Dieta o wysokim indeksie glikemicznym jest szkodliwa dla zdrowia, przyczynia się bowiem do wystąpienia wielu schorzeń. Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że dieta o wysokim IG prowadzi do insulinooporności komórek, która jest bezpośrednią przyczyną cukrzycy typu 2. Wysoki IG diety jest również czynnikiem rozwoju chorób układu krążenia, w tym choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy.
Insulinooporność jest istotnym problemem zdrowotnym współczesnego świata. Jest to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, hormonu którego zadanie polega na obniżeniu i utrzymaniu stężenia glukozy na właściwym poziomie. Długotrwałe wysokie stężenie glukozy we krwi wywiera niekorzystny wpływ na naczynia krwionośne, układ nerwowy, przyspiesza starzenie się organizmu.
Insulinooporność to znaczący wskaźnik zagrożenia cukrzycą. Pozwala jednak u osób z grupy ryzyka podjąć działania profilaktyczne. Często ma charakter odwracalny i większość objawów ustępuje po wprowadzeniu właściwie dobranej diety, tj. ograniczeniu podaży cukrów prostych, tłuszczu, alkoholu oraz zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego z takich źródeł jak produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Wrażliwość tkanek na działanie insuliny zwiększa również aktywność fizyczna oraz unikaniu stresu.
Catering dietetyczny Get Fit Catering oferuje dietę bez produktów o wysokim indeksie glikemicznym, której stosowanie jest zalecane w przypadku insulinooporności.
Naszą pudełkową dietę o niskim indeksie glikemicznym dostarczymy do Twojego domu, mieszkania lub biura na terenie Pruszkowa, Warszawy, Piaseczna, Grodziska Mazowieckiego, Piastowa oraz pobliskich miejscowości. Sprawdź gdzie dostarczamy!