Dieta bez produktów o wysokim indeksie glikemicznym

Dieta o wysokim indeksie glikemicznym jest szkodliwa dla zdrowia, przyczynia się bowiem do wystąpienia wielu schorzeń. Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że dieta o wysokim IG prowadzi do insulinooporności komórek, która jest bezpośrednią przyczyną cukrzycy typu 2. Wysoki IG diety jest również czynnikiem rozwoju chorób układu krążenia, w tym choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy
Indeks glikemiczny
IG to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi na 2-3 godziny po ich spożyciu. W oferowanej przez nas diecie znajdziesz produkty o niskim IG (poniżej 55) oraz o średnim IG (55-70).
Podstawę diety stanowią pełnoziarniste przetwory zbożowe (pieczywo, mąki, ryż naturalny), gruboziarniste kasze, nasiona roślin strączkowych, mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, a także warzywa i część owoców. Natomiast, z diety wykluczamy min. słodkie wypieki i desery, soki, czyli produkty o wysokim IG. Osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby odchudzające się powinny unikać spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dzięki temu nie będą występowały wahania cukru we krwi, a także szybkie uczucie głodu w niedługim okresie po spożyciu pokarmu. W przypadku spożywania produktów o wysokim IG, znacząco zwiększona produkcja insuliny w organizmie prowadzi do gwałtownego spadku poziomu cukru i tym samym powstania uczucia senności. Dlatego, spożywania posiłków o wysokim IG powinni w szczególności unikać pracownicy biurowi.
Nie musisz się już martwić się o liczenie kalorii, my zrobimy to za Ciebie
Dieta bez produktów o wysokim indeksie glikemicznym dostępna jest w różnych wartościach kalorycznych:
  • 1200 kcal
  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2400 kcal
W przypadku jakichkolwiek pytań odnośnie wyboru rodzaju diety zapraszamy do kontaktu z naszym Dietetykiem.

Dzienny koszt diety

Kaloryczność5-29 dni30 dni60 dni90 dni
1200 kcal61 zł58 zł57 zł56 zł
1500 kcal66 zł63 zł62 zł61 zł
2000 kcal71 zł68 zł67 zł65 zł
2400 kcal77 zł74 zł73 zł71 zł
Przykładowy jadłospis
  • Śniadanie – twarożek po tatarsku, pumpernikiel, plastry białej rzodkwi i ogórka
  • II śniadanie – zupa krem z cukinii
  • Obiad – roladki z pstrąga w sosie porowym, komosa ryżowa, surówka z czerwonej kapusty
  • Podwieczorek – jogurt z musem jagodowym i migdałami
  • Kolacja – sałatka brokułowa z jajkiem i serem feta, dressing koperkowy