Skrobia oporna w diecie

W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą.

Jak powstaje skrobia oporna

Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna.

Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. retrogradacja skrobi). Powstaje skrobia oporna, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym. W niektórych produktach, jak np. niedojrzałych bananach skrobia oporna występuje naturalnie.

Nie możemy z niej czerpać energii na potrzeby organizmu i w formie niezmienionej przechodzi do jelita grubego, gdzie staje się pokarmem dla bakterii tam butujących.

Źródła pokarmowe

  • zbożowe produkty ugotowane i następnie schłodzone, np. zimny ryż, makaron, płatki owsiane, ugotowane ziemniaki. Powtórne podgrzanie takiego produktu powoduje jedynie nieznaczne ubytki skrobi opornej.
  • czerstwe pieczywo, przynajmniej jednodniowe,
  • z natury możemy ją czerpać ze wspomnianych już mało dojrzałych bananów, nasion roślin strączkowych, z orzechów czy pestek.

Kto skorzysta na wprowadzeniu skrobi opornej do diety?

Szczególne znaczenie ma skrobia oporna w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością, ponieważ poprawia wrażliwość tkanek na insulinę i obniża glikemię po posiłku. Ma znaczenie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ obniża stężenie triglicerydów i cholesterolu LDL w surowicy krwi. Ponadto daje długotrwałe uczucie sytości i dzięki temu może wspomagać proces odchudzania.

Właściwości zdrowotne skrobi opornej

Skrobia oporna stanowi pożywkę dla bakterii zasiedlających jelito grube, jest naturalnym prebiotykiem. W trakcie jej fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (kwasy SCFA), głównie kwas masłowy, propionowy i octowy o korzystnym wpływie na stan nabłonka jelita grubego.

Ponadto właściwości skrobi opornej wpływają korzystnie na perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Jako jeden z wielu elementów zdrowej diety zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Opracowała: Agnieszka Kula Dietetyk

Skrobię oporną znajdziecie w dietetycznych zestawach cateringu dietetycznego Get Fit. W poniższej galerii zobaczycie nasze smaczne i pełnowartościowe posiłki. Warszawa, Pruszków, okolice – zamów dietę pudełkową Get Fit już dzisiaj.

Jeśli szukasz zdrowej i pożywnej diety, zainteresować cię może dieta samuraja.

Spaghetti ai funghi oraz Paella z kurczakiem i sałatką

Pełnoziarniste naleśniki z indykiem i sałatką oraz Kanapka z domowym pasztetem z pistacjami i rodzynkami

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial