Kasza jaglana powstaje z prosa. Ma bardzo drobne, żółte ziarna, dobrze przygotowana ma charakterystyczny delikatny smak. Naturalnie nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby z celiakią, najlepiej wybierać produkt certyfikowany znakiem przekreślonego kłosa. Jest cennym źródłem witamin z grupy B, żelaza, miedzi, krzemu, magnezu, wapnia, potasu oraz białka. Ponadto dostarcza witaminę E i lecytynę, które poprawiają pamięć i koncentrację. Zawiera natomiast mało błonnika pokarmowego- 3,2g/100g, czyli prawie 2 x mniej niż kasza gryczana. 100g suchego produktu (przed ugotowaniem) ma około 380kcal.
Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej
- Kasza jaglana jest znana ze swoich właściwości rozgrzewających i przeciwwirusowych, dlatego szczególnie będziemy ją polecać w okresie przeziębień. Dobrym rozwiązaniem są jaglanki na ciepło w ramach śniadania, przygotowane dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.
- Dzięki składnikom mineralnym, które są w niej zawarte, dobrze wpływa na stan włosów, skóry i paznokci.
- Ze względu na zawartość wapnia, fosforu, magnezu i miedzi, kasza jaglana ma właściwości wspierające układ kostny. Będzie szczególnie wskazana w diecie osób zagrożonych osteoporozą, dla kobiet po 50 r. życia, dzieci i młodzieży.
- Jest lekkostrawna i z tego względu polecana osobom z chorobami układu pokarmowego oraz dla osób w okresie rekonwalescencji.
- W kaszy jaglanej zawarty jest krzem, który korzystnie wpływa na stan stawów, przyspiesza regenerację po urazach i kontuzjach, poprawia mineralizację kości.
- Jest naturalnym źródłem lecytyny, która oprócz wspomnianego wpływu na układ nerwowy, przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi.
- Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny (IG 71), jednak ze względu na wysoką wartość odżywczą nie jest zakazana w diecie osób z cukrzycą ani insulinoopornością. Należy jednak zadbać o to, aby w posiłku wystąpiła w odpowiednim połączeniu z warzywami i białkiem. Ugotowana na sypko nie będzie tak szybko podnosiła glikemii. Dobre połączenie to: kasza jaglana podana z dorszem i surówką z białej kapusty. Niekorzystne pod kątem glikemii będzie natomiast łączenie jej z suszonymi owocami i miodem w postaci jaglanki.
Kasza jaglana w jadłospisie
Kaszę jaglaną można spożywać w wersji na słodko i na słono, jako klasyczny dodatek do mięsa, zup, sałatek lub w postaci ugotowanej na śniadanie jaglanki z owocami niskocukrowymi. Znajdziemy również wiele przepisów na wypieki z jej użyciem. Można z niej wyczarować także pyszne kotleciki, placuszki, zapiekanki czy warzywa faszerowane kaszą jaglaną.
W cateringu dietetycznym Get Fit kasze jaglaną znajdziemy w dietach eliminujących gluten, czyli w diecie bezglutenowej oraz diecie Samuraja. Polecamy między innymi Kotleciki z kaszy jaglanej z warzywami z dipem czosnkowym oraz Wegański snickers na kaszy jaglanej.
Przygotowała: Agnieszka Kula, Dietetyk Get Fit Catering