kiszonki właściwości

Czy kiszonki są zdrowe?

Kiszonki – właściwości kaloryczne

Kiszonki to produkty, po które szczególnie chętnie sięgamy w kuchni polskiej, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Są niskokaloryczne, ponieważ wskutek fermentacji cukier zawarty w świeżym produkcie ulega przekształceniu w kwas mlekowy. Kiszonki zawierają zatem mniej kalorii niż nieprzetworzone warzywa i owoce.

Cenne właściwości zdrowotne kiszonek

Produkty kiszone dostarczają witamin z grupy B (wit. B1, B2, B3), które regulują metabolizm
i wspomagają trawienie węglowodanów, białek i tłuszczu. Mają także korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.

Kiszonki warzywne są źródłem witamin A, C, E, K oraz minerałów: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku.

Dostarczają błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę jelit, daje uczucie sytości, korzystnie wpływa na skład mikroflory jelito, wiąże i usuwa jony metali ciężkich i toksyny bakteryjne, pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu.

Właściwości prozdrowotne kiszonek

Regularnie spożywane kiszone produkty pomagają obniżyć stężenie cholesterolu i mają znaczenie
w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Pojawiają się także doniesienia, że do właściwości kiszonek należy zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.

Kiszonki mogą zawierać bakterie kwasu mlekowego (tzw. bakterie probiotyczne), natomiast nie są to ilości standaryzowane. Nie wiemy ile ich tam jest i czy na pewno są obecne w takiej ilości, która wywiera efekt leczniczy. Nie można zatem stosować kiszonek zamiast probiotyku przy antybiotykoterapii. Warto jednak włączyć je do posiłków, jako dodatkowy składnik diety wzmacniający organizm, układ odpornościowy, mogący wpływać na mikroflorę przewodu pokarmowego i regulujący pracę jelit.

Czy kiszonki mają słabe punkty pod kątem zdrowia?

Jeśli zastanawiasz się, czy kiszonki są zdrowe, koniecznie weź pod uwagę, że mimo wielu dobroczynnych właściwości, zawierają sporą ilość soli, dlatego osoby
z nadciśnieniem powinny spożywać je z umiarem. Produkty fermentowane zawierają histaminę, która może niekiedy pogłębiać występujące już objawy jelitowe, zwłaszcza u osób z SIBO (Zespól rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego).

Zalecenia

Najbardziej polecane są kiszonki samodzielnie przygotowane w domu, bez dodatkowych konserwantów i substancji przyspieszających fermentację. Mają one najwięcej wartości odżywczych. Najbardziej popularne wśród produktów kiszonych są kapusta i ogórki. Okazuje się jednak, że kisić można też buraki, marchewkę, selera, kalafior, paprykę, dynię, rzepę, cukinię, czosnek, cytrynę, śliwki, gruszki oraz jabłka.

Zapraszamy do przeczytania naszego wpisu o tym jak zastąpić mięso w diecie.

Przygotowała: Agnieszka Kula, Dietetyk Get Fit Catering

Zobacz również

16 maja 2025
Obsesja na punkcie liczenia kalorii może być nie tylko frustrująca, ale wręcz przeciwskuteczna w kontekście zdrowia i odchudzania. Oto dlaczego: Liczenie kalorii nie uwzględnia jakości jedzenia Nie wszystkie kalorie są sobie równe. 500 kcal z fast foodu i 500 kcal z warzyw, ryby i oliwy to zupełnie inne doświadczenie metaboliczne dla organizmu. Prowadzi do obsesyjnego …

Przestań liczyć kalorie! Dlaczego obsesja na punkcie kalorii prowadzi do frustracji i tycia? Więcej »

11 maja 2025
W dobie influencerów fitness, płatnych planów żywieniowych i reklam cudownych suplementów odchudzających, trudno się dziwić, że wiele osób wierzy, że bez specjalisty nie da się skutecznie schudnąć. Ale co jeśli Ci powiem, że to nieprawda? W tym artykule obalę kilka mitów i pokażę Ci, jak naprawdę schudnąć – bez drogiego dietetyka, bez głodówek i bez …

Dietetycy nie chcą, żebyś wiedział: Jak schudnąć bez płacenia za konsultacje? Więcej »

5 maja 2025
Odchudzanie najczęściej kojarzy się z restrykcyjną dietą, zakazami, liczeniem kalorii i walką z samym sobą. Ale co, jeśli powiem Ci, że to nie dieta jest największym problemem? Może nie potrzebujesz kolejnego jadłospisu, tylko… innego stylu życia? Nie tylko co jesz, ale jak żyjesz Wielu ludzi ma całkiem przyzwoitą dietę – nie jedzą fast foodów codziennie, …

Chcesz schudnąć? Nie zmieniaj diety, tylko… życie Więcej »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial