Zalecenia dietetyczne w chorobie Hashimoto

W niniejszym wpisie przedstawimy zalecenia dietetyczne dla osób zmagających się z dietą Hashimoto.

  • Z diety powinny zostać wyeliminowane wszystkie mocno przetworzone produkty.
  • Spożywanie 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasu.
  • Ostatni posiłek najlepiej spożyć około 3h przed snem.
  • Tabletki tyroksyny (letrox/ eutyrox) zażywamy na pusty żołądek, rano, popijamy dużą ilością wody. Po zażyciu leku należy odczekać przynajmniej godzinę i dopiero spożyć śniadanie. Pokarm może zaburzać wchłaniania hormonów.
  • Zalecenia dla Hashimoto łączą ze sobą zalecenia dla diety o niskim IG oraz dietę przeciwzapalną.
  • Dieta o charakterze przeciwzapalnym: wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ryby morskie, olej rzepakowy, awokado, siemię lniane, nasiona chia), imbir, kurkuma, antyoksydanty z warzyw i owoców.
  • Wyeliminowanie z diety produktów nietolerowanych, aby nie zaostrzać toczącego się już procesu zapalnego w organizmie.
  • Węglowodany o niskim i średnim IG i ŁG (indeksie i ładunku glikemicznym).
  • W przypadku eliminacji glutenu zalecane mąki to: mąka owsiana bezglutenowa (z symbolem przekreślonego kłosa), gryczana, ze strączków (np. z ciecierzycy), kokosowa, z orzechów, pestek, ryżowa (warto, żeby była z informacją że jest z ryżu brązowego).
  • Naturalne produkty bezglutenowe: kasza gryczana, ryż brązowy, basmati, dziki, czerwony, komosa ryżowa, amarantus, kasza jaglana, sorgo, tapioka. Kasza jaglana i tapioka mają wysoki IG, więc najlepiej połączyć je w posiłku z produktem o niskim lub zerowym IG (np. z białkiem i/ lub zdrowym źródłem tłuszczu).

W kolejnym wpisie przedstawimy zalecenia dla wszystkich grup produktów spożywczych pod katem diety dla osób z Hashimoto.

Agnieszka Kula, dietetyk

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *