Najważniejszy wniosek z naszego ostatniego wpisu, to im bardziej kolorowo na talerzu, tym więcej dostarczamy do organizmu różnorodnych związków prozdrowotnych.
W poprzednim artykule opisaliśmy 3 grupy kolorystyczne: żółto-pomarańczowe, czerwone, niebiesko-purpurowe, a poniżej scharakteryzujemy zielone i białe.
- Zielone: ogórek, zielona papryka, szpinak, jarmuż, rukola, groszek, brokuł, brukselka, szparagi, karczoch, kiwi, awokado, gruszki, agrest. Część z wymienionych produktów zawiera luteinę i zeaksantynę, czyli dwa barwniki z grupy karotenoidów, które koncentrują się głównie w siatkówce oka. Jako silne antyutleniacze pełnią funkcję ochronną przed wolnymi rodnikami oraz mają znaczenie w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej. Natomiast warzywa krzyżowe, czyli brokuł, kapusta, jarmuż, brukselka są bogate w biaoktywne związki tzw. indole oraz izotiocyjaniany, w tym szczególnie znany sulforafan. Mają działanie przeciwnowotworowe.
- Białe warzywa i owoce, np. cebula, por, czosnek, szalotka. Zawarte w nich związki siarkowe mają działania przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wzmacniają odporność organizmu, dlatego są szczególnie zalecane w diecie w okresie jesienno-zimowym. Do tej grupy należą również ziemniaki, kalafior, topinambur, biała rzepa, banany, jabłka, imbir. Część białych warzyw i owoców dostarcza korzystnych dla zdrowia flawonoidów. Flawonoidy spożywane wraz z dietą mają znaczenie profilaktyczne w schorzeniach cywilizacyjnych, np. miażdżycy, cukrzycy, nowotworach, chorobach neurodegeneracyjnych.
Dieta pudełkowa Get Fit, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków i okolicach zamówisz TUTAJ. Poniżej publikujemy zdjęcia naszych ostatnich posiłków.
Zapiekanka z kaszy manny z sosem porzeczkowym i owocami oraz Pasztet ze szparagami, pieczywem razowym, konfiturą z rabarbaru i bukietem świeżych warzyw
Kokosowa granola z jogurtem straciatella i owocami oraz Kotleciki ziemniaczane a’la ruskie z twarożkiem tzatziki