Warzywa i owoce w diecie (cz. 2)

Najważniejszy wniosek z naszego ostatniego wpisu, to im bardziej kolorowo na talerzu, tym więcej dostarczamy do organizmu różnorodnych związków prozdrowotnych.

W poprzednim artykule opisaliśmy 3 grupy kolorystyczne: żółto-pomarańczowe, czerwone, niebiesko-purpurowe, a poniżej scharakteryzujemy  zielone i białe.

  1. Zielone: ogórek, zielona papryka, szpinak, jarmuż, rukola, groszek, brokuł, brukselka, szparagi, karczoch, kiwi, awokado, gruszki, agrest. Część z wymienionych produktów zawiera luteinę i zeaksantynę, czyli dwa barwniki z grupy karotenoidów, które koncentrują się głównie w siatkówce oka. Jako silne antyutleniacze pełnią funkcję ochronną przed wolnymi rodnikami oraz mają znaczenie w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej. Natomiast warzywa krzyżowe, czyli brokuł, kapusta, jarmuż, brukselka są bogate w biaoktywne związki tzw. indole oraz izotiocyjaniany, w tym szczególnie znany sulforafan. Mają działanie przeciwnowotworowe.
  2. Białe warzywa i owoce, np. cebula, por, czosnek, szalotka. Zawarte w nich związki siarkowe mają działania przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wzmacniają odporność organizmu, dlatego są szczególnie zalecane w diecie w okresie jesienno-zimowym. Do tej grupy należą również ziemniaki, kalafior, topinambur, biała rzepa, banany, jabłka, imbir. Część białych warzyw i owoców dostarcza korzystnych dla zdrowia flawonoidów. Flawonoidy spożywane wraz z dietą mają znaczenie profilaktyczne w schorzeniach cywilizacyjnych, np. miażdżycy, cukrzycy, nowotworach, chorobach neurodegeneracyjnych.

Dieta pudełkowa Get Fit, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków i okolicach zamówisz TUTAJ. Poniżej publikujemy zdjęcia naszych ostatnich posiłków.

Zapiekanka z kaszy manny z sosem porzeczkowym i owocami oraz Pasztet ze szparagami, pieczywem razowym, konfiturą z rabarbaru i bukietem świeżych warzyw

Kokosowa granola z jogurtem straciatella i owocami oraz Kotleciki ziemniaczane a’la ruskie z twarożkiem tzatziki

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial