Warzywa i owoce w diecie (cz. 1)

Podstawą diety wg „Talerza zdrowego żywienia” są warzywa i owoce, w proporcji mniej więcej ¾ warzyw i ¼ owoców. W praktyce oznacza to, że powinny one stanowić aż połowę tego co spożywamy każdego dnia. Według aktualnych badań powyższa grupa produktów spożywana regularnie jako jeden z elementów zdrowego stylu życia, zmniejsza ryzyko zachorowania m.in.: na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, zespól metaboliczny, niektóre nowotwory. Warto podkreślić, że w kontekście zdrowia lepszym wyborem będą warzywa i owoce w całości, niż w formie soku, ponieważ soki zawierają zdecydowanie mniej błonnika pokarmowego i witamin.

Jak się okazuje w wyborze warzyw i owoców warto kierować się nie tylko sezonowością produktów, ale także ich barwą. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym więcej dostarczamy do organizmu różnorodnych związków prozdrowotnych.

Warzywa i owoce możemy podzielić na 5 grup kolorystycznych: żółto-pomarańczowe, czerwone, niebiesko-purpurowe, zielone i białe:

  1. Do pierwszej grupy należą m.in. dynia, marchewka, żółta papryka, fasolka szparagowa, pomarańcza, morele, brzoskwinie. Zawierają one beta-karoten, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowania narządu wzroku, wzmacnia odporność, korzystnie oddziałuje na stan naszej skóry, chroni przed starzeniem.

2. Czerwone: papryka, pomidor, arbuz, truskawki, maliny, granat, wiśnie, żurawina. Są źródłem m.in. likopenu i antocyjanów, związków które wzmacniają układ krążenia, mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, chronią przed chorobami nowotworowymi.

3. Niebiesko-purpurowe warzywa i owoce to: bakłażan, buraki, czerwona kapusta, czerwona cebula, jagody, borówki, czarne porzeczki, śliwki, aronia, ciemne winogrona. Za ich intensywną barwę odpowiadają również antocyjany, które działają ochronnie na naczynia krwionośne, pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji siatkówki oka, korzystanie działają na układ nerwowy i przewód pokarmowy.

Warszawa, Pruszków, okolice – zamów dieta pudełkowa Get Fit już dzisiaj TUTAJ

Poniżej prezentujemy warzywa i owoce występujące w naszej diecie pudełkowej.

Bezglutenowe orzechowe placuszki z sosem pistacjowym i owocami oraz Zapiekanka owsiana z sosem amaretto i owocami

Zobacz również

23 maja 2021
Szukasz alternatywy dla mleka krowiego? Poznaj napoje roślinne, które mogą zastąpić zwierzęce mleko w Twojej diecie. Sprawdź różnice!
10 maja 2021
Wiele słyszy się o sposobach na budowanie masy mięśniowej. Pytanie jednak, które z nich są bezpieczne. Poznaj fakty na ten temat!
28 kwietnia 2021
Podpowiadamy jak ograniczyć spożywanie słodyczy oraz na co możesz je zamienić. Sprawdź kilka naszych rad, które pomogą Ci wprowadzić zdrowe nawyki!