Podstawą diety wg „Talerza zdrowego żywienia” są warzywa i owoce, w proporcji mniej więcej ¾ warzyw i ¼ owoców. W praktyce oznacza to, że powinny one stanowić aż połowę tego co spożywamy każdego dnia. Według aktualnych badań powyższa grupa produktów spożywana regularnie jako jeden z elementów zdrowego stylu życia, zmniejsza ryzyko zachorowania m.in.: na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, zespól metaboliczny, niektóre nowotwory. Warto podkreślić, że w kontekście zdrowia lepszym wyborem będą warzywa i owoce w całości, niż w formie soku, ponieważ soki zawierają zdecydowanie mniej błonnika pokarmowego i witamin.
Jak się okazuje w wyborze warzyw i owoców warto kierować się nie tylko sezonowością produktów, ale także ich barwą. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym więcej dostarczamy do organizmu różnorodnych związków prozdrowotnych.
Warzywa i owoce możemy podzielić na 5 grup kolorystycznych: żółto-pomarańczowe, czerwone, niebiesko-purpurowe, zielone i białe:
- Do pierwszej grupy należą m.in. dynia, marchewka, żółta papryka, fasolka szparagowa, pomarańcza, morele, brzoskwinie. Zawierają one beta-karoten, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowania narządu wzroku, wzmacnia odporność, korzystnie oddziałuje na stan naszej skóry, chroni przed starzeniem.
2. Czerwone: papryka, pomidor, arbuz, truskawki, maliny, granat, wiśnie, żurawina. Są źródłem m.in. likopenu i antocyjanów, związków które wzmacniają układ krążenia, mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, chronią przed chorobami nowotworowymi.
3. Niebiesko-purpurowe warzywa i owoce to: bakłażan, buraki, czerwona kapusta, czerwona cebula, jagody, borówki, czarne porzeczki, śliwki, aronia, ciemne winogrona. Za ich intensywną barwę odpowiadają również antocyjany, które działają ochronnie na naczynia krwionośne, pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji siatkówki oka, korzystanie działają na układ nerwowy i przewód pokarmowy.
Warszawa, Pruszków, okolice – zamów dieta pudełkowa Get Fit już dzisiaj TUTAJ
Poniżej prezentujemy warzywa i owoce występujące w naszej diecie pudełkowej.
Bezglutenowe orzechowe placuszki z sosem pistacjowym i owocami oraz Zapiekanka owsiana z sosem amaretto i owocami