Warzywa i owoce w diecie (cz. 1)

Podstawą diety wg „Talerza zdrowego żywienia” są warzywa i owoce, w proporcji mniej więcej ¾ warzyw i ¼ owoców. W praktyce oznacza to, że powinny one stanowić aż połowę tego co spożywamy każdego dnia. Według aktualnych badań powyższa grupa produktów spożywana regularnie jako jeden z elementów zdrowego stylu życia, zmniejsza ryzyko zachorowania m.in.: na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, zespól metaboliczny, niektóre nowotwory. Warto podkreślić, że w kontekście zdrowia lepszym wyborem będą warzywa i owoce w całości, niż w formie soku, ponieważ soki zawierają zdecydowanie mniej błonnika pokarmowego i witamin.

Jak się okazuje w wyborze warzyw i owoców warto kierować się nie tylko sezonowością produktów, ale także ich barwą. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym więcej dostarczamy do organizmu różnorodnych związków prozdrowotnych.

Warzywa i owoce możemy podzielić na 5 grup kolorystycznych: żółto-pomarańczowe, czerwone, niebiesko-purpurowe, zielone i białe:

  1. Do pierwszej grupy należą m.in. dynia, marchewka, żółta papryka, fasolka szparagowa, pomarańcza, morele, brzoskwinie. Zawierają one beta-karoten, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowania narządu wzroku, wzmacnia odporność, korzystnie oddziałuje na stan naszej skóry, chroni przed starzeniem.

2. Czerwone: papryka, pomidor, arbuz, truskawki, maliny, granat, wiśnie, żurawina. Są źródłem m.in. likopenu i antocyjanów, związków które wzmacniają układ krążenia, mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, chronią przed chorobami nowotworowymi.

3. Niebiesko-purpurowe warzywa i owoce to: bakłażan, buraki, czerwona kapusta, czerwona cebula, jagody, borówki, czarne porzeczki, śliwki, aronia, ciemne winogrona. Za ich intensywną barwę odpowiadają również antocyjany, które działają ochronnie na naczynia krwionośne, pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji siatkówki oka, korzystanie działają na układ nerwowy i przewód pokarmowy.

Warszawa, Pruszków, okolice – zamów dieta pudełkowa Get Fit już dzisiaj TUTAJ

Poniżej prezentujemy warzywa i owoce występujące w naszej diecie pudełkowej.

Bezglutenowe orzechowe placuszki z sosem pistacjowym i owocami oraz Zapiekanka owsiana z sosem amaretto i owocami

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial