Warzywa i owoce w diecie (cz. 1)

Podstawą diety wg „Talerza zdrowego żywienia” są warzywa i owoce, w proporcji mniej więcej ¾ warzyw i ¼ owoców. W praktyce oznacza to, że powinny one stanowić aż połowę tego co spożywamy każdego dnia. Według aktualnych badań powyższa grupa produktów spożywana regularnie jako jeden z elementów zdrowego stylu życia, zmniejsza ryzyko zachorowania m.in.: na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, zespól metaboliczny, niektóre nowotwory. Warto podkreślić, że w kontekście zdrowia lepszym wyborem będą warzywa i owoce w całości, niż w formie soku, ponieważ soki zawierają zdecydowanie mniej błonnika pokarmowego i witamin.

Jak się okazuje w wyborze warzyw i owoców warto kierować się nie tylko sezonowością produktów, ale także ich barwą. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym więcej dostarczamy do organizmu różnorodnych związków prozdrowotnych.

Warzywa i owoce możemy podzielić na 5 grup kolorystycznych: żółto-pomarańczowe, czerwone, niebiesko-purpurowe, zielone i białe:

  1. Do pierwszej grupy należą m.in. dynia, marchewka, żółta papryka, fasolka szparagowa, pomarańcza, morele, brzoskwinie. Zawierają one beta-karoten, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowania narządu wzroku, wzmacnia odporność, korzystnie oddziałuje na stan naszej skóry, chroni przed starzeniem.

2. Czerwone: papryka, pomidor, arbuz, truskawki, maliny, granat, wiśnie, żurawina. Są źródłem m.in. likopenu i antocyjanów, związków które wzmacniają układ krążenia, mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, chronią przed chorobami nowotworowymi.

3. Niebiesko-purpurowe warzywa i owoce to: bakłażan, buraki, czerwona kapusta, czerwona cebula, jagody, borówki, czarne porzeczki, śliwki, aronia, ciemne winogrona. Za ich intensywną barwę odpowiadają również antocyjany, które działają ochronnie na naczynia krwionośne, pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji siatkówki oka, korzystanie działają na układ nerwowy i przewód pokarmowy.

Warszawa, Pruszków, okolice – zamów dieta pudełkowa Get Fit już dzisiaj TUTAJ

Poniżej prezentujemy warzywa i owoce występujące w naszej diecie pudełkowej.

Bezglutenowe orzechowe placuszki z sosem pistacjowym i owocami oraz Zapiekanka owsiana z sosem amaretto i owocami

Zobacz również

16 maja 2025
Obsesja na punkcie liczenia kalorii może być nie tylko frustrująca, ale wręcz przeciwskuteczna w kontekście zdrowia i odchudzania. Oto dlaczego: Liczenie kalorii nie uwzględnia jakości jedzenia Nie wszystkie kalorie są sobie równe. 500 kcal z fast foodu i 500 kcal z warzyw, ryby i oliwy to zupełnie inne doświadczenie metaboliczne dla organizmu. Prowadzi do obsesyjnego …

Przestań liczyć kalorie! Dlaczego obsesja na punkcie kalorii prowadzi do frustracji i tycia? Więcej »

11 maja 2025
W dobie influencerów fitness, płatnych planów żywieniowych i reklam cudownych suplementów odchudzających, trudno się dziwić, że wiele osób wierzy, że bez specjalisty nie da się skutecznie schudnąć. Ale co jeśli Ci powiem, że to nieprawda? W tym artykule obalę kilka mitów i pokażę Ci, jak naprawdę schudnąć – bez drogiego dietetyka, bez głodówek i bez …

Dietetycy nie chcą, żebyś wiedział: Jak schudnąć bez płacenia za konsultacje? Więcej »

5 maja 2025
Odchudzanie najczęściej kojarzy się z restrykcyjną dietą, zakazami, liczeniem kalorii i walką z samym sobą. Ale co, jeśli powiem Ci, że to nie dieta jest największym problemem? Może nie potrzebujesz kolejnego jadłospisu, tylko… innego stylu życia? Nie tylko co jesz, ale jak żyjesz Wielu ludzi ma całkiem przyzwoitą dietę – nie jedzą fast foodów codziennie, …

Chcesz schudnąć? Nie zmieniaj diety, tylko… życie Więcej »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial