kwasy omega 3 w ciąży

Znaczenie kwasów omega-3 podczas ciąży

Kwasy omega-3 są ważne dla organizmu człowieka na każdym etapie życia. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca suplementację kwasów omega-3 w okresie ciąży i laktacji w dawce minimum 200mg DHA/dz, natomiast przy małym spożyciu ryb dawka jest większa- 400 do nawet 600mg dziennie, a wśród kobiet o wysokim ryzyku porodu przedwczesnego- 1000mg.

Kawy omega-3 w ciąży

Powyższe kwasy mają wielokierunkowe działanie na organizm człowieka. Są szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, w tym do prawidłowej pracy mózgu, wspomagają rozwój wzroku u niemowląt i dzieci, wpływają na rozwój psychomotoryczny, wspierają układ immunologiczny i chronią przed infekcjami, zmniejsza ryzyko rozwoju alergii u dziecka, zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu i ryzyko depresji poporodowej, wpływają korzystnie na układ krążenia oraz profil lipidowy krwi.

Kwasy DHA i EPA w ciąży

Naturalnym źródłem kwasów DHA i EPA są tłuste ryby morskie, owoce morza i algi. Kobiety w ciąży, które ryb nie jedzą lub ograniczają z obawy na zanieczyszczenia metalami ciężkimi i dioksynami, powinny zadbać o odpowiednią podaż wraz z dietą produktów zawierających kwas alfa-linolenowy (w skrócie ALA). Kwas ten jest prekursorem kwasów EPA i DHA w organizmie, występuje w takich produktach jak: orzechy włoskie, laskowe, siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni, migdały, olej rzepakowy, lniany, zielone warzywa liściaste.

Poniżej prezentujemy nasze potrawy w diecie pudełkowej Get Fit dla kobiet w ciąży.

Dieta Pudełkowa Warszawa, Pruszków, okolice – zamów już dziś pyszną i zdrową dietę tutaj.

Zapiekanka owsiana z marchewką i brzoskwiniami z orzechowym jogurtem i pomarańczą oraz Pierś faszerowana brzoskwiniami w sosie kokosowo – limonkowym z pilawem z kaszy kuskus i surówką

Sałatka z serem capri, grzankami i dressingiem pomarańczowym oraz Fit serniczki z mango

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial