Fleksitarianizm – co to jest i na czym polega dieta?

Fleksitarianizm jest to model żywienia polegający na spożyciu w głównej mierze produktów pochodzenia roślinnego, dopuszczalne są nabiał i jaja, natomiast mięso, w tym ryby włączone są do diety okazjonalnie. W chwili obecnej nie ma jednej obowiązującej definicji fleksitarianizmu i sztywnych norm podających ile tygodniowo porcji mięsa jest dopuszczonych.

Najprościej mówiąc jest to więc swego rodzaju kompromis żywieniowy między wegetarianizmem a tradycyjną dietą. Może być również etapem przejściowym dla osób, które chcą przejść na wegetarianizm.

Fleksitarianizm a spożywanie mięsa

Ograniczenie w diecie mięsa czerwonego i jego przetworów jest elementem profilaktyki chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów. Mniej jest w diecie fleksitariańskiej nasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem jest m.in. tłuste mięso. Przekłada się to na poprawę profilu lipidowego.

Zastąpienie mięsa roślinami strączkowymi, zbożami o wysokiej wartości odżywczej i zdrowotnej- komosa ryżowa i amarantus oraz zwiększenie udziału warzyw, owoców, orzechów, przekłada się na większą podaż błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów w diecie. Mniejsze spożycie mięsa wpływa również pozytywnie na nasze środowisko.

A jak zastąpić mięso w diecie fleksitarianizm? Czasem wystarczy niewielka zmiana składnika, np. użycie tofu zamiast kurczaka czy indyka, jak to zrobiliśmy w tajskiej zupie z fasolką szparagową, paprykowym tofu i makaronem ryżowy, czy zamiast tradycyjnych pulpecików drobiowych przygotowaliśmy dla Was w diecie wegetariańskiej kotleciki z batatów w sosie dyniowym. Zamiast gotowych wędlin na śniadanie wartościowe będą wegetariańskie pasztety z soczewicy/ciecierzycy, hummus, guacamole czy pieczona owsianka z jogurtem i owocami.

Czy dieta fleksitariańska jest bezpieczna dla zdrowia?

Tylko źle zbilansowana dieta fleksitariańska może niekorzystanie wpłynąć na zdrowie. Ma to miejsce wówczas, jeżeli odżywiamy się monotonnie, wybieramy produkty wysoko przetworzone
i przypadkowo komponujemy posiłki. Należy pamiętać, że białko pochodzenia roślinnego jest niepełnowartościowe. W ciągu dnia należy więc zadbać o wzajemne uzupełnienie się aminokwasów i łączenie, np. strączki ze zbożami, strączki z  orzechami lub nasionami, zboża i warzywa, warzywa i orzechy. Nie musimy jednak tego robić w tym samym posiłku, musimy o to zadbać w ciągu dnia. Ważna jest więc różnorodność wybieranych produktów.

Fleksitarianizm wydaje się bezpiecznym modelem żywienia, natomiast należy pamiętać że dieta powinna być dobrana indywidualnie do danej osoby, z uwzględnieniem jej stanu zdrowia, stylu życia, upodobań kulinarnych. Nie powinna to być chwilowa moda, ale dieta z którą będziemy mogli związać się na dłużej 😊

W cateringu Get Fit możliwe jest zamówienie różnych rodzajów diet w trakcie jednego zamówienia, zatem możemy wybrać dietę wegetariańską, a w pewne dni dietę standardową, gdzie znajdziemy mięso. Poniżej prezentujemy zdjęcia diety pudełkowej Get Fit w wersjach wegetariańska i standardowa.

Zachęcamy do spróbowania naszej prawidłowo zbilansowanej diety pudełkowej w Pruszkowie, Warszawie i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Cynamonowa granola z jogurtem z chia i wanilią oraz Sernikowa owsianka z sosem wiśniowym i sałatką owocową z jagodami goji

Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami z kaszą gryczaną i sałatką z batatami oraz Pełnoziarniste buraczane naleśniki z twarożkiem i warzywami

Zobacz również

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
29 marca 2022
Błonnik pokarmowy jest chemicznie niejednorodną grupą związków pochodzenia roślinnego, nie ulega trawieniu oraz wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka. Mimo to jest ogromnie ważny dla zdrowia i może ograniczyć ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Błonnik pokarmowy dzielimy na frakcję rozpuszczalną (gumy, śluzy roślinne, pektyny) i nierozpuszczalną (celuloza, hemiceluloza, ligniny). Nie jest to podział dokładny, ponieważ błonnik …

Wpływ błonnika pokarmowego na zdrowie i odchudzanie Więcej »

28 stycznia 2022
Obecnie ponad 25% dzieci w wieku 3 lat ma nieprawidłową masę ciała, natomiast około 30% 8 latków ma otyłość lub nadwagę. Podpowiadamy jak zapobiegać otyłości u dzieci.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial