Dieta śródziemnomorska – Catering dietetyczny Warszawa

Poprawna dieta śródziemnomorska od kilku tysięcy lat bazuje na świetnych produktach z rejonu Basenu Morza Śródziemnego, m.in. pomidory, oliwki, kapary, winogrona, sery. Tradycyjną dietę śródziemnomorską charakteryzuje wysokie spożycie owoców, warzyw, ryb, produktów pełnoziarnistych. Niewielkie spożycie dotyczy czerwonego mięsa, wędlin i słodyczy.

Zalety diety pudełkowej śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska jest bogatym źródłem produktów pochodzenia roślinnego, dostarcza organizmowi wielu składników bioaktywnych o działaniu przeciwnowotworowym mi.in. witamin antyoksydacyjnych, błonnika pokarmowego oraz licznych związków polifenolowych. Stosowanie diety śródziemnomorskiej może zmniejszyć częstość występowania raka (jest ona niższa w krajach śródziemnomorskich, niż w krajach skandynawskich, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych).

Dietę śródziemnomorską cechuje korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym tłuszczem obecnym w diecie jest oliwa z oliwek, która dostarcza jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów.

Dieta śródziemnomorska catering Warszawa

Z uwagi na niezwykłe walory smakowe oraz zdrowotne, dieta śródziemnomorska bardzo często pojawia się w naszej diecie standardowej.

Poniżej prezentujemy dania kuchni śródziemnomorskiej w Catering Dietetyczny Warszawa Get Fit.

Pełnoziarniste tagliatelle z łososiem Sałatka z serem capri

Pełnoziarnista kanapka z łososiem i fetą Tiramisu

Zobacz również

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
29 marca 2022
Błonnik pokarmowy jest chemicznie niejednorodną grupą związków pochodzenia roślinnego, nie ulega trawieniu oraz wchłanianiu w przewodzie pokarmowym człowieka. Mimo to jest ogromnie ważny dla zdrowia i może ograniczyć ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Błonnik pokarmowy dzielimy na frakcję rozpuszczalną (gumy, śluzy roślinne, pektyny) i nierozpuszczalną (celuloza, hemiceluloza, ligniny). Nie jest to podział dokładny, ponieważ błonnik …

Wpływ błonnika pokarmowego na zdrowie i odchudzanie Więcej »

28 stycznia 2022
Obecnie ponad 25% dzieci w wieku 3 lat ma nieprawidłową masę ciała, natomiast około 30% 8 latków ma otyłość lub nadwagę. Podpowiadamy jak zapobiegać otyłości u dzieci.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial