orzechy właściwości

Prozdrowotne walory orzechów

Orzechy to produkty wysokokaloryczne (w 100g zawierają od około 550 do nawet 670kcal), jednakże warto je włączyć do swojej diety, ponieważ są źródłem cennych dla zdrowia składników i posiadają wiele wartościowych właściwości odżywczych. Dostarczają magnez, miedź, cynk, selen, potas, wapń, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, kwasy tłuszczowe(głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), flawonoidy i polifenole, błonnik pokarmowy oraz białko.

Właściwości orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich, pistacji, nerkowca

Spożywanie codziennie około 30g orzechów (mała garść) zmniejsza ryzyko rozwinięcia się cukrzycy typu 2. Orzechy wpływają również na obniżenie ciśnienia skurczowego krwi, poprawiają profil lipidowy, wpływają na zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych. Poprawiają pamięć, koncentrację, kondycję włosów, skóry, paznokci, wzmacniają odporność.

Stwierdzono, że zwiększają insulinowrażliwość tkanek oraz zmniejszają glikemię poposiłkową, dlatego zalecane są w diecie osób z insulinowrażliwością. Doskonale sprawdzą się w połączeniu z owocami, owsiankami, zupami krem czy sałatkami.

Warto sięgać po różne odmiany orzechów, takie jak brazylijskie, włoskie czy nerkowca, ponieważ mają nieco inną zawartością poszczególnych kwasów tłuszczowych i inne właściwości zdrowotne. I tak orzechy brazylijskie zawierają ponad 2,5-krotnie więcej nasyconych kwasów tłuszczowych niż orzechy włoskie. Orzechy laskowe są natomiast dużo lepszym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niż orzechy włoskie.

Co ważne należy wybierać produkty naturalne, bez dodatku soli, karmelu, miodu, czy innych niezdrowych czekoladowych otoczek. Wkomponowane w dobrze zbilansowaną dietę, nie przyczynią się do wzrostu masy ciała i są zalecane również osobom na diecie redukcyjnej.

Opracowała: Dietetyk Agnieszka Kula

Bakalie, a w szczególności właściwości orzechów są ważnym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety, dlatego znajdziecie je również w naszych dietach, takich jak dieta standardowa. W szczególności często występują one w diecie sportowej oraz w wyższych kalorycznościach w pozostałych dietach (od 2000kcal wzwyż). Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami naszych posiłków i spróbowania naszej prawidłowo zbilansowanej diety pudełkowej, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków, Piaseczno, Grodzisk Mazowiecki i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Snickers wegański oraz Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i fetą w towarzystwie kaszy kuskus i surówki z czerwonej kapusty

Kanapki na żytnim pieczywie z klasycznym i pietruszkowym hummusem oraz Caprese z mozzarellą i bazylią

Zainteresować cię mogą także zdrowotne właściwości herbaty owocowej.

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial