właściwości cebuli

Dlaczego warto jeść cebulę?

Właściwości cebuli

Cebula jest rośliną łatwą w uprawie, należy do tej samej rodziny co czosnek i por. Zawiera wiele dobroczynnych składników, m.in. flawonoidy (w tym kwercetynę), fruktany, pektyny, związki alkilowe. Jest źródłem witaminy C, dostarcza witamin z grupy B (B1, B2, B3), E, K, prowitaminę A, ze składników mineralnych: głównie krzem, siarkę, magnez, fosfor, cynk i selen.

Dlaczego warto jeść cebulę? Odpowiedź jest prosta –  cebula wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości.

  • Allicyna zawarta w cebuli obniża stężenie frakcji cholesteroli LDL i podwyższa tzw. dobry cholesterol HDL.
  • Spożywana regularnie korzystnie wpływa na glikemię u osób z cukrzycą.
  • Wspomniane flawonoidy mają znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Czerwona odmiana cebuli zawiera znaczne ilości kwercetyny, która działa przeciwzakrzepowo, reguluje ciśnienie krwi, obniża stężenie cholesterolu, chroni przed odkładaniem się blaszki miażdżycowej. Związek ten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników i dzięki temu zapobiega rozwojowi nowotworów.
  • Cebula posiada wiele właściwości. Szczególnie polecana jest podczas chorób układu oddechowego. Ułatwia odkrztuszanie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Najkorzystniej jest ją spożywać w formie surowej, w postaci soku lub syropu z dodatkiem miodu i cytryny.
  • Zawiera naturalny prebiotyk – inulinę. Jest to nietrawiony składnik żywności, będący pożywką dla bakterii zasiedlających końcowy odcinek przewodu pokarmowego. Prebiotyki wykazują korzystny wpływ na skład ilościowy i jakościowy mikroflory człowieka.
  • Jest to roślina niskokaloryczna, w 100g dostarcza około 33kcal. Poprawia smak wielu dań. Może być dodatkiem do zup, sosów, zapiekanek, sałatek, używana w celach przyprawowych.

Opracowała: Dietetyk Agnieszka Kula

W naszym cateringu cebula i czosnek pojawiają się bardzo często, stanowiąc bazę sosów i zup krem. Dodanie cebuli do gotowanych potraw bardzo poprawia ich smak, dlatego odgrywa podobnie ważną rolę w gastronomii jak przyprawy i zioła.

Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami naszych posiłków i spróbowania naszej zbilansowanej diety pudełkowej, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków, Piaseczno, Grodzisk Mazowiecki i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Pełnoziarniste spaghetti a’la putanesca z anchois oraz Pomidorowy krupnik z kaszą bulgur i kurczakiem

Wrapy pełnoziarnistej tortilli z pastą z kurczaka i warzywami oraz Tabbouleh z kuskusem, cieciorką, marchewką, papryką i granatem

Zobacz również

25 lipca 2021
Utrzymanie zrównoważonego poziomu wody jest niezbędne. Odwodnienie, ale też nadmierne nawodnienie mogą mieć niszczący wpływ na ogólny stan zdrowia. Dowiedz się ile wody należy spożywać.
8 lipca 2021
Kofeina znajduje się w wielu produktach spożywczych, w szczególności w różnych napojach. Poznaj jej sposób działania i wpływ na Twój organizm!
22 czerwca 2021
Jak przygotować niebieskie jedzenie oraz czemu zawdzięcza wyjątkowy kolor? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule!