właściwości cebuli

Dlaczego warto jeść cebulę?

Jakie wartości odżywcze posiada cebula?

Cebula jest rośliną łatwą w uprawie, należy do tej samej rodziny co czosnek i por. W cebuli możemy znaleźć wiele dobroczynnych składników i wartości odżywczych, m.in. flawonoidy (w tym kwercetynę), fruktany, pektyny, związki alkilowe. Jest źródłem witaminy C, dostarcza witamin z grupy B (B1, B2, B3), E, K, prowitaminę A, ze składników mineralnych: głównie krzem, siarkę, magnez, fosfor, cynk i selen.

Właściwości zdrowotne cebuli

  • Allicyna zawarta w cebuli obniża stężenie frakcji cholesteroli LDL i podwyższa tzw. dobry cholesterol HDL.
  • Spożywana regularnie korzystnie wpływa na glikemię u osób z cukrzycą.
  • Wspomniane flawonoidy mają znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Czerwona odmiana cebuli zawiera znaczne ilości kwercetyny, która działa przeciwzakrzepowo, reguluje ciśnienie krwi, obniża stężenie cholesterolu, chroni przed odkładaniem się blaszki miażdżycowej. Związek ten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników i dzięki temu zapobiega rozwojowi nowotworów.
  • Cebula posiada wiele właściwości. Szczególnie polecana jest podczas chorób układu oddechowego. Ułatwia odkrztuszanie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Najkorzystniej jest ją spożywać w formie surowej, w postaci soku lub syropu z dodatkiem miodu i cytryny.
  • Zawiera naturalny prebiotyk – inulinę. Jest to nietrawiony składnik żywności, będący pożywką dla bakterii zasiedlających końcowy odcinek przewodu pokarmowego. Prebiotyki wykazują korzystny wpływ na skład ilościowy i jakościowy mikroflory człowieka.
  • Jest to roślina niskokaloryczna, w 100g dostarcza około 33kcal. Poprawia smak wielu dań. Może być dodatkiem do zup, sosów, zapiekanek, sałatek, używana w celach przyprawowych.

Opracowała: Dietetyk Agnieszka Kula

W naszym cateringu cebula i czosnek pojawiają się bardzo często, stanowiąc bazę sosów i zup krem. Dodanie cebuli do gotowanych potraw bardzo poprawia ich smak, dlatego odgrywa podobnie ważną rolę w gastronomii jak przyprawy i zioła.

Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami naszych posiłków i spróbowania naszej zbilansowanej diety pudełkowej, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków, Piaseczno, Grodzisk Mazowiecki i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Pełnoziarniste spaghetti a’la putanesca z anchois oraz Pomidorowy krupnik z kaszą bulgur i kurczakiem

Wrapy pełnoziarnistej tortilli z pastą z kurczaka i warzywami oraz Tabbouleh z kuskusem, cieciorką, marchewką, papryką i granatem

Dowiedz się także Dlaczego warto jeść buraki.

Zobacz również

25 kwietnia 2025
W ostatnich latach „detoks sokowy” stał się modnym trendem – celebryci go polecają, Instagram zalewa fala kolorowych buteleczek, a sklepy oferują gotowe kuracje. Ale czy rzeczywiście działa? I czy nasze ciało naprawdę tego potrzebuje? Czym jest detoks sokowy? To zwykle kilkudniowa dieta oparta wyłącznie na sokach – z warzyw, owoców lub mieszanych – mająca „oczyścić …

Detoksy sokowe – hit czy ściema? Więcej »

18 kwietnia 2025
Święta Wielkanocne to czas radości, spotkań przy stole i… kulinarnych pokus. Mazurki, serniki, sałatka jarzynowa z majonezem – kto by się im oparł? Ale czy naprawdę musimy wybierać między świąteczną atmosferą a zdrowymi nawykami? Dobra wiadomość: absolutnie nie!Ciesz się Wielkanocą bez wyrzutów sumienia, zachowując zdrowy rozsądek i balans na talerzu. Z tej okazji życzymy wam: …

Wielkanoc bez wyrzutów sumienia Więcej »

15 kwietnia 2025
Oto kilka naszych pomysłów na zdrowe, pełnowartościowe i szybkie śniadania, które zapewnią energię na cały dzień. Owsianka z owocami i orzechami Czas przygotowania: 5–7 minutSkładniki: Sposób przygotowania:Gotuj płatki w mleku przez kilka minut, aż zmiękną. Dodaj pokrojone owoce, miód i posyp orzechami. Jajka sadzone z awokado i chlebem pełnoziarnistym Czas przygotowania: 5–10 minutSkładniki: Sposób przygotowania:Usmaż …

Przepisy na zdrowe i szybkie śniadania Więcej »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial