właściwości cebuli

Dlaczego warto jeść cebulę?

Jakie wartości odżywcze posiada cebula?

Cebula jest rośliną łatwą w uprawie, należy do tej samej rodziny co czosnek i por. W cebuli możemy znaleźć wiele dobroczynnych składników i wartości odżywczych, m.in. flawonoidy (w tym kwercetynę), fruktany, pektyny, związki alkilowe. Jest źródłem witaminy C, dostarcza witamin z grupy B (B1, B2, B3), E, K, prowitaminę A, ze składników mineralnych: głównie krzem, siarkę, magnez, fosfor, cynk i selen.

Właściwości zdrowotne cebuli

  • Allicyna zawarta w cebuli obniża stężenie frakcji cholesteroli LDL i podwyższa tzw. dobry cholesterol HDL.
  • Spożywana regularnie korzystnie wpływa na glikemię u osób z cukrzycą.
  • Wspomniane flawonoidy mają znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Czerwona odmiana cebuli zawiera znaczne ilości kwercetyny, która działa przeciwzakrzepowo, reguluje ciśnienie krwi, obniża stężenie cholesterolu, chroni przed odkładaniem się blaszki miażdżycowej. Związek ten ma zdolność neutralizowania wolnych rodników i dzięki temu zapobiega rozwojowi nowotworów.
  • Cebula posiada wiele właściwości. Szczególnie polecana jest podczas chorób układu oddechowego. Ułatwia odkrztuszanie, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Najkorzystniej jest ją spożywać w formie surowej, w postaci soku lub syropu z dodatkiem miodu i cytryny.
  • Zawiera naturalny prebiotyk – inulinę. Jest to nietrawiony składnik żywności, będący pożywką dla bakterii zasiedlających końcowy odcinek przewodu pokarmowego. Prebiotyki wykazują korzystny wpływ na skład ilościowy i jakościowy mikroflory człowieka.
  • Jest to roślina niskokaloryczna, w 100g dostarcza około 33kcal. Poprawia smak wielu dań. Może być dodatkiem do zup, sosów, zapiekanek, sałatek, używana w celach przyprawowych.

Opracowała: Dietetyk Agnieszka Kula

W naszym cateringu cebula i czosnek pojawiają się bardzo często, stanowiąc bazę sosów i zup krem. Dodanie cebuli do gotowanych potraw bardzo poprawia ich smak, dlatego odgrywa podobnie ważną rolę w gastronomii jak przyprawy i zioła.

Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami naszych posiłków i spróbowania naszej zbilansowanej diety pudełkowej, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków, Piaseczno, Grodzisk Mazowiecki i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Pełnoziarniste spaghetti a’la putanesca z anchois oraz Pomidorowy krupnik z kaszą bulgur i kurczakiem

Wrapy pełnoziarnistej tortilli z pastą z kurczaka i warzywami oraz Tabbouleh z kuskusem, cieciorką, marchewką, papryką i granatem

Dowiedz się także Dlaczego warto jeść buraki.

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial