Dlaczego warto jeść dynię?

Zbliża się jesień. Chyba każdemu kojarzy się ona z kolorowymi liśćmi spadającymi z drzew, grzybobraniami, ciepłym kakaem i coraz grubszymi ubraniami w coraz zimniejsze dni. Jesień to też czas charakterystycznych owoców i warzyw. Bezkonkurencyjną królową wśród nich jest dynia. Warto dowiedzieć się o niej nieco więcej.

Dynia to bogactwo witamin i minerałów. Zawiera dużo karotenoidów potasu, magnezu, wapnia, selenu czy cynku, który jest istotny w diecie mężczyzn. Pomarańczowy miąższ to również kopalnia witamin takich jak witamina C, A, E, niacyny oraz kwasu foliowego. Przy tym wszystkim dynia jest lekkostrawna i mało kaloryczna. Jakie działanie ma na ludzki organizm? Przede wszystkim działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, a to wszystko dzięki beta-karotenowi, który nadaje jej pięknego koloru i jest przeciwutleniaczem. Pomaga obniżyć ryzyko zachorowań na raka. Zapobiega utlenianiu się frakcji ,,złego” cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ciekawym związkiem występującym w dyni (a szczególnie w jej pestkach) ma kukurbitacyna. Działa ona przeciwpasożytniczo oraz przeciwwirusowo. Pomaga w usuwaniu pasożytów z układu pokarmowego, nie powodując przy tym podrażnień błony śluzowej jelita. Dynia co naturalny pokarm dla skóry. Dzięki zawartym w niej witaminom, skóra na dłużej pozostaje młoda, a zmarszczki pojawiają się później. Co więcej witamina C i cynk, wzmacniają nasz układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie.  Bez wątpienia pestki dyni są najlepszym źródłem łatwo przyswajalnego cynku. Dlaczego cynk jest tak ważny dla mężczyzn? Otóż zapobiega przerostowi prostaty oraz chorobom jąder. Wpływa również na płodność, jakość nasienia i na gospodarkę hormonalną. Pestki dyni to również skarbnica dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z nich powinien być przechowywany w ciemnym miejscu i nie poddawany obróbce cieplnej. Nadaje się on do sałatek czy dressingów, nadając interesujący, orzechowy posmak.

Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem w kuchni. Można z niej robić sosy, zupy kremy, dodatki do mięs, placuszki czy nawet ciasta i dżemy. W naszym Cateringu Get Fit również korzystamy z jej dobroci i pysznego smaku.

Opracowała: Hanna Antosiewicz, Stażystka Get Fit Catering

Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami naszych posiłków i spróbowania naszej prawidłowo zbilansowanej diety pudełkowej, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków, Piaseczno, Grodzisk Mazowiecki i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Pomarańczowo-dyniowe batoniki z jogurtem z tapioką oraz Dietetyczny leśny mech

Łosoś w sosie curry oraz Twarożek z owoców leśnych

4 thoughts on “Dlaczego warto jeść dynię?”

    1. Oczywiście 🙂 Diety do Piaseczna dostarczamy bezpłatnie w godzinach porannych. Zachęcam do złożenia zamówienia poprzez formularz

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *