właściwości buraka

Dlaczego warto jeść buraki?

Wartości odżywcze buraka

Większość z nas wie, że buraki są zdrowe, ale mimo to nie spożywamy ich zbyt często. Zwykle kojarzone są tylko z prostym dodatkiem do obiadu, a mają one znacznie większy “potencjał” w kuchni. Buraki są źródłem witaminy C, B6, magnezu, cynku, żelaza, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Co jeszcze mają w sobie?

Czy warto jeść buraki?

Ciekawym związkiem występującym w burakach są barwniki – betacyjaniny. Swoją intensywną barwę zawdzięczają betaninie. Betanina jest świetnym antyutleniaczem – niszczy wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się i uszkadzają struktury DNA wywołując nowotwory. Zaleca się picie soku z buraka osobom podczas walki z nowotworem lub po chemioterapii. Dzięki zawartości żelaza i beta-karotenu buraki wpływają na lepsze przyswajanie tlenu przez komórki. Do wartości odżywczych buraka należy także wspomaganie układu krwionośnego również poprzez obniżenie stężenia homocysteiny we krwi – czynnika ryzyka rozwoju wielu chorób, w tym zmian miażdżycowych. Buraki to warzywa alkalizujące. Oznacza to, że pomagają odkwaszać organizm. Przez nadmierne spożywanie wysoko przetworzonej żywności czy słodyczy, często borykamy się z problemami żołądkowymi. Właściwości odżywcze buraków są ogromne. Normalizują równowagę kwasowo-zasadową poprzez regulację wydzielania kwasu żółciowego. Są również źródłem kwasu foliowego, który jest bardzo ważnym szczególnie podczas ciąży i rozwijania się płodu. Co więcej, odpowiada za nasz nastrój, uspokaja, wycisza i zapobiega zmęczeniu, przetrenowaniu oraz przepracowaniu psychicznemu i fizycznemu.

Buraki mogą być podawane w bardzo wielu odsłonach, dzięki czemu możemy czerpać z jego prozdrowotnych właściwości. To nie tylko barszcz czerwony czy ćwikła. Ciekawą propozycją jest np. carpacio z buraka, brownie z jego dodatkiem, sałatki czy różnego typu smoothie. Świetnie smakuje w tartach czy nawet jako frytki! Buraki dają wiele dobrego i wspomagają pracę naszego organizmu. Dlatego znalazły swoje miejsce w naszych dietach, zapraszamy do wypróbowania! Dowiedz się również co można jeść na diecie bezglutenowej

Opracowała: Hanna Antosiewicz, Stażystka Get Fit Catering

W poniższej galerii zobaczycie nasze smaczne i pełnowartościowe posiłki z burakiem i nie tylko. Warszawa, Pruszków, okolice – zamów dietę pudełkową Get Fit

Brownie z burakiem oraz Tagliatelle z indykiem w sosie grzybowym z carpaccio z buraka i rukolą

  • buraki właściwości - Brownie z burakiem
  • wartości odżywcze buraków - Tagliatelle z indykiem

Amerykański burger z frytkami z batatów i surówką oraz Ptasie mleczko z chia

  • Czy buraki są zdrowe - Amerykański burger z frytkami z batatów

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial