herbata owocowa właściwości

Zdrowotne właściwości herbaty owocowej

Herbata to pochodzący ze starożytnych Chin napój, który odgrywa szczególną rolę w naszym codziennym menu. W Europie stała się znana na początku XVII wieku. Początkowo był to napój elit, głównie władców i dworów, jednak wraz z upływem czasu uległ popularyzacji w XIX wieku.

Czy herbata owocowa jest zdrowa?

Różnorodność świata herbat jest bardzo duża, dlatego wprowadzony został podział na sześć rodzajów (zielona, biała, żółta, czarna, czerwona, oolong). Głównymi kryteriami tego podziału jest stopień utlenienia liści, ich kolor, a także kolor naparu. Herbaty owocowe, które omówimy w niniejszym artykule, wbrew swojej nazwie, mają niewiele wspólnego z tradycyjną herbatą.

Herbata owocowa produkowana jest z suszu owocowego, z dodatkiem płatków kwiatów. Dobre jakościowo herbaty owocowe nie powinny zawierać liści herbaty. Obecnie na rynku mamy szeroki wybór kompozycji smakowych. Najbardziej znane to herbata z malin, dzikiej róży, czarnej porzeczki, hibiskusa, żurawiny. Trochę mniej popularne są z z dodatkiem suszonego jabłka, jagód, jeżyn, wiśni, kawałkami truskawek, z płatkami migdałów oraz tropikalnymi owocami takimi jak: ananas. mango, pitaja, jagody goiji. Często herbaty owocowe przyprawia się cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, anyżem, rozmarynem, różowym pieprzem. W zależności od zawartego suszu owocowego, dodanych ziół i przypraw działają przeciwzapalnie, wspomagająco w chorobach układu moczowego, przy podwyższonym stężeniu glukozy we krwi i cholesterolu oraz relaksująco.

Właściwości zdrowotne wybranych herbat owocowych:

  • Herbata z hibiskusa wspiera odporność, działa przeciwbakteryjnie, herbata owocowa ma właściwości regulujące stężenie cholesterolu LDL oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi.
  • Herbata malinowa pomaga neutralizować wolne rodniki, które powstają w naszym organizmie codziennie. Ma to znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia i w chorobach nowotworowych, ale także dla osób aktywnych fizycznie. Będzie szczególnie polecana w trakcie przeziębienia ze względu na przeciwwirusowe właściwości herbaty owocowej.
  • Napar z owoców dzikiej róży jest bogaty w witaminę C, wypijany regularnie będzie wzmacniał odporność organizmu. Podobnie jak herbata z żurawiny ma działanie moczopędne i działa wspomagająco przy infekcjach układu moczowego.
  • Herbata z aronii zawiera wit. C, E, wit. z grupy B, kwasy organiczne i flawonoidy. Normalizuje ciśnienie krwi, jest polecana podczas obniżonej odporności i w okresie przeziębień. Aronia znana jest ze swojego korzystnego wpływu na układ krążenia. Zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tętnicach.

Herbaty owocowe nie zawierają teiny, mogą być zatem spożywane również przez dzieci oraz kobiety w ciąży. Jeżeli nie mają w składzie cukru, kandyzowanych owoców czy słodkich pianek, można je pić nawet kilka razy dziennie. Doskonale smakują na ciepło oraz na zimno, szczególnie chętnie sięgamy po nie w porze zimowej. Dowiedz się również co jeść na wzmocnienie organizmu w tym okresie.

Opracowała: Agnieszka Kula Dietetyk

Wszystkich miłośników owocowych herbat zachęcamy do przetestowania kompozycji owocowych jaką oferuje sklep Arkom – TUTAJ . Dla wszystkich naszych klientów i obserwujących profil FB firma Arkom przygotowała drobną niespodzianką, a mianowicie 20% rabat na kawy i herbaty. Wykorzystać go można wpisując kod rabatowy GETFIT20 w Koszyku z zakupami na stronie np. na produkt jakim jest dieta standardowa.

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial