Marchew – właściwości odżywcze i prozdrowotne

Marchew to bardzo popularne warzywo. Znajdziemy ją we wszystkich kuchniach świata. Czemu zawdzięcza taką sławę? Jest dostępna o każdej porze roku, można ją wykorzystywać na wiele sposobów, ale przede wszystkim posiada unikalne właściwości odżywcze.

O jej dobroczynnym działaniu decyduje duża ilość witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Marchew jest jednym z głównych źródeł beta-karotenu. Jest to barwnik (karotenoid), który decyduje o barwie korzeni, a dla człowieka jest głównym źródłem prowitaminy A, z której następnie powstaje witamina A, odpowiedzialna m.in. za prawidłowe widzenie, prawidłowy wzrost kości, spowolnienie starzenia czy różnicowanie się komórek. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem. Jego głównym zadaniem jest opóźnienie lub wstrzymanie procesu utleniania się substancji. Działanie antyoksydantów polega na ochronie komórek i zahamowaniu działania wolnych rodników, które wykazują działanie nowotworowe, miażdżycogenne, mogą wywoływać choroby neurodegeneracyjne, cukrzycę typu 2. Mogą nawet powodować odrzucenie przeszczepu. Beta-karoten jest swoistym “wymiataczem” wolnych rodników z naszego organizmu. Oprócz tego wzmacnia on system immunologiczny, chroni wyściółkę przewodu pokarmowego i dróg oddechowych przed infekcjami. Innym barwnikiem występującym w marchwi jest luteina, która wpływa na regenerację plamki ocznej i zapobiega jej zwyrodnieniom.

Marchew jest dobrym źródłem błonnika (2,8-3,6g w 100g), co ułatwia i przyspiesza wypróżnianie, reguluje perystaltykę jelit, obniża zawartość cholesterolu czy zapobiega stanom zapalnym. Oprócz tego składnikami mineralnymi występującymi w marchwi jest wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź i cynk.

W jaki sposób wykorzystujemy marchew w naszych posiłkach? Możecie znaleźć ją jako dodatek w surówkach, sałatkach, twarożkach, zapiekankach śniadaniowych i nie tylko. Natomiast w większych i bardziej wyczuwalnych porcjach zasmakujecie jej w postaci pysznej, rozgrzewającej zupy krem, kotlecików warzywnych, czy ciasta marchewkowego. Nic tylko spróbować!

Opracowała: Hanna Antosiewicz, Stażystka Get Fit Catering

W cateringu dietetycznym Get Fit korzystamy nie tylko z marchewki czerwonej, ale również z marchwi żółtej i fioletowej. Poniżej przedstawiamy smakołyki, które serwujemy w cateringu dietetycznym Get Fit w Warszawa, Pruszków, Piaseczno i okolice.

Zamów naszą zbilansowaną dietę pudełkową już teraz!

Pomarańczowo – marchewkowa jaglanka z jogurtem i owocami oraz Indyk w sosie z warzyw korzeniowych z łódeczkami ziemniaków i mizerią

Kanapka z twarożkiem i plastrami marchewki oraz Sałatka z serem wędzonym, grzankami i dressingiem pomarańczowym

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *