Jak dbać o mikrobiotę jelitową?
Jeżeli zdrowo odżywiamy się, dostarczamy błonnik pokarmowy w odpowiedniej ilości, jesteśmy aktywni fizycznie, nie nadużywamy niesteroidowych leków przeciwzapalnych i antybiotyków, wysypiamy się, dobrze radzimy sobie ze stresem, to stwarzamy przyjazne środowisko dla rozwoju korzystnych bakterii w naszych jelitach i dbamy o naszą mikrobiotę jelitową.
Choroby związane z nieodpowiednią mikrobiotą jelitową
Natomiast gdy bazujemy na produktach przetworzonych, bogatych w tłuszcz, z dużą zawartością cukrów prostych, jemy mało warzyw i owoców, śpimy krótko, często sięgamy po leki przeciwbólowe bez recepty lub leczymy infekcje wirusowe antybiotykiem (!) to zubożamy swoją mikrobiotę jelitową. Zaburzenia ilościowe i jakościowe w składzie mikrobioty jelitowej prowadzą do rozwoju stanu zapalnego w organizmie, do rozwoju insuliooporności, leptynooporności oraz innych zaburzeń metabolicznych. Możemy również odczuwać nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego jak: skurcze jelit, wzdęcia, bóle brzucha, biegunki, możemy mieć problem z redukcją tkanki tłuszczowej, problemy skórne, szybciej „łapać” różne infekcje bakteryjne. Coraz częściej mówi się również o powiązaniu pomiędzy zaburzoną mikroflorą jelitową a większym występowaniem chorób o podłożu autoimmunizacyjnym. Reasumując: styl życia, w tym dieta wpływają na stan naszych jelit i to jakie bakterie będą zasiedlać nasz przewód pokarmowy, inaczej czy korzystne bakterie znajdują się w homeostazie z bakteriami potencjalnie chorobotwórczymi.
Opracowała: Agnieszka Kula, Dietetyk
Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami naszych posiłków i spróbowania naszej diety, jaką jest prawidłowo zbilansowana dieta pudełkowa, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków, Piaseczno, Piastów, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.
Ryż po chińsku z wołowiną i warzywami oraz Fit sernik bounty
Saltimbocca z kurczakiem w sosie paprykowym, ryż brązowy, sałatka z suszonym pomidorem i płatkami migdałów oraz Mini sałatka z karczochami i mozzarellą