Korzystne właściwości nabiału

Niedawno pisaliśmy o alergii pokarmowej na nabiał, która może dotyczyć nawet 10-20% populacji. Dziś, z kolei przedstawimy prozdrowotne właściwości nabiału.

Nabiał, czyli mleko i produkty mleczne, zajmuje ważne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania. Jest on obok mięsa głównym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, oraz wapnia, którego przyswajalności wynosi aż 80% (w pokarmach roślinnych zaledwie 13%). W organizmie wapń potrzebny jest do budowy oraz wzmocnienia kości zarówno dzieci, jak i dorosłych. Spośród dostępnych na rynku produktów mlecznych warto wybierać nabiał niskotłuszczowy, aby dodatkowo nie dostarczać organizmowi zbędnych kalorii.

Mleko i jego przetwory są ponadto źródłem wielu witamin, m.in. B2, A, D, E i K oraz składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu i żelaza). 

Korzystne właściwości dla naszego zdrowia wykazują mleczne napoje fermentowane (m.in. kefir, jogurt, mleko ukwaszone i maślanka). Wyrażają one podwyższoną strawność i przyswajalność wielu obecnych w nich składników odżywczych, np. żelaza i wapnia. Wśród napojów fermentowanych nowej generacji wyróżniamy biojogurty, acidofilne mleka oraz maślanki, które posiadają szczepy bakterii wykazujące właściwości probiotyczne. Należy pamiętać, że nie każdy jogurt i kefir będzie żywnością probiotyczną, pomimo tego, że jest fermentowany, dlatego warto zapoznać się dokładnie z etykietą.

We wszystkich naszych dietach (z wyłączeniem eliminacyjnych tj. bez nabiału, Samuraja i oczyszczającej) zapewniamy odpowiednią podaż nabiału w diecie.

Dieta Pudełkowa Warszawa, Pruszków, okolice – zamów już dziś pyszną i zdrową dietę tutaj.