Niedawno pisaliśmy o alergii pokarmowej na nabiał, która może dotyczyć nawet 10-20% populacji. Dziś, z kolei przedstawimy prozdrowotne właściwości nabiału i odpowiadamy na pytanie, czy nabiał jest zdrowy?
Czy nabiał jest zdrowy? Właściwości prozdrowotne
Nabiał, czyli mleko i produkty mleczne, zajmuje ważne miejsce w piramidzie zdrowego odżywiania. Jest on obok mięsa głównym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju, oraz wapnia, którego przyswajalności wynosi aż 80% (w pokarmach roślinnych zaledwie 13%). Zalety jedzenia nabiału to przede wszystkim wapń, który jest potrzebny do budowy oraz wzmocnienia kości zarówno dzieci, jak i dorosłych. Spośród dostępnych na rynku produktów mlecznych warto wybierać nabiał niskotłuszczowy, aby dodatkowo nie dostarczać organizmowi zbędnych kalorii.
Jakie są zalety jedzenia nabiału?
Jeśli chodzi o pytanie, czy nabiał jest zdrowy, to śmiało można powiedzieć, że tak! Mleko i jego przetwory są ponadto źródłem wielu witamin, m.in. B2, A, D, E i K oraz składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, cynku, manganu i żelaza).
Korzystne właściwości dla naszego zdrowia wykazują mleczne napoje fermentowane (m.in. kefir, jogurt, mleko ukwaszone i maślanka). Wyrażają one podwyższoną strawność i przyswajalność wielu obecnych w nich składników odżywczych, np. żelaza i wapnia. Wśród napojów fermentowanych nowej generacji wyróżniamy biojogurty, acidofilne mleka oraz maślanki, które posiadają szczepy bakterii wykazujące właściwości probiotyczne. Należy pamiętać, że nie każdy jogurt i kefir będzie żywnością probiotyczną, pomimo tego, że jest fermentowany, dlatego warto zapoznać się dokładnie z etykietą.
We wszystkich naszych dietach (z wyłączeniem eliminacyjnych tj. bez nabiału, Samuraja i oczyszczającej) zapewniamy odpowiednią podaż nabiału w diecie.
Dieta Pudełkowa Warszawa, Pruszków, okolice – zamów już dziś pyszną i zdrową dietę tutaj. Sprawdź także nasz inny artykuł o tym, jakie mleko lepiej wybrać – mleko krowie czy roślinne!