Superfoods w naszym cateringu

Co to jest Superfoods?

Terminem Superfoods określamy naturalne, nieprzetworzone produkty zawierające składniki o naukowo udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Na liście superfoods znajdują się m.in. szałwia hiszpańska, jagody goji, jagody acai, cynamon, siemię lniane, czosnek, brokuły, jarmuż, orzechy, kiszonki, ryby morskie i wiele innych. Wiele z nich pojawia się również w naszym cateringu dietetycznym Warszawa, w tym:

  • nasiona chia (wspomniana już szałwia hiszpańska). Są one bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego i błonnika pokarmowego. Uznawane za ważny składnik diety stosowanej w profilaktyce chorób układu krążenia. Zauważono, że u osób z hiperlipidemią przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego,  oraz zwiększenia „dobrej” frakcji cholesterolu HDL. U osób z nadciśnieniem tętniczym obniżają ciśnienie skurczowe, poza tym zmniejszają glikemię poposiłkową, warto więc rozważyć wprowadzenie nasion chia do diety osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
  • Jagody goji to małe podłużne pomarańczowe i czerwone owoce kolcowoju pospolitego
    i chińskiego. Są znane ze względu na obecność kilku biologicznie aktywnych związków, m.in. kompleksu polisacharydowego, karotenoidów i polifenoli. Powyższe składniki mogą odgrywać rolę w dietoprofilaktyce cukrzycy, miażdżycy i nowotworów.

Superfood catering dietetyczny Warszawa, Pruszków

Korzyści zdrowotne związane z superfoods osiągamy, gdy wprowadzamy ich szeroki wachlarz do prawidłowo zbilansowanej diety. W naszych dietach znajdziecie ogromne bogactwo superfoods, w dietach takich jak dieta standartowa czy dieta wegetariańska.

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial