co jeść żeby nie mieć wzdęć

Co jeść, żeby nie mieć wzdęć?

W obecnych czasach wzdęcia są popularnym problemem dotykającym zarówno osoby starsze, jak i młodsze, zdrowe oraz chore. Ma na nie wpływ szereg czynników, nie tylko to, co spożywamy, ale też jak! W tym artykule dowiemy się skąd właściwie wzdęcia się biorą i jak im przeciwdziałać.

Czym są wzdęcia?

Aby wiedzieć, jak zapobiegać tym dolegliwościom i jak je zwalczać, musimy wpierw wiedzieć, z czym mamy do czynienia. Zacznijmy więc od tego, że wzdęciami nazywamy nagromadzenie gazów w jelitach. Jest ich na tyle dużo, że jelita się poszerzają, a nasz brzuch robi się pękaty i twardy, czujemy się pełni i jest nam ciężko. Jeśli do tego powstrzymujemy wydalanie gazów celowo (np. ze względów kulturowych), do tego zespołu objawów może dołączyć silny ból brzucha i jeszcze większe trudności z wydaleniem gazów gdy już będziemy mieć taką sposobność.

Skąd biorą się wzdęcia?

Nie jest to taka oczywista sprawa. Przyczyn wzdęć jest wiele. Jeśli obserwujesz je u siebie, spróbuj na drodze eliminacji sprawdzić, który z czynników jest najbardziej prawdopodobny. Sprawdź również, co jeść, żeby nie mieć wzdęć.

Zła dieta

Produkty powodujące gazy to przede wszystkim tłuste potrawy, strączki, kapusta, słodycze oraz produkty bogate w węglowodany proste (np. białe pieczywo) mogą negatywnie oddziaływać na kondycję jelit i powodować nadmierną produkcję gazów. Do tego duża ilość owoców bogatych we fruktozę, szczególnie spożyta bezpośrednio po obfitym posiłku i wzdęcia gotowe.

Jak sobie z tym radzić? Chcesz sięgnąć po jabłko? Zrób to, ale przed obiadem lub np. na podwieczorek. Nie daj mu leżeć i fermentować w żołądku. Nie jedz też owoców, słodyczy i potraw smażonych na noc, kiedy metabolizm spada i trawimy wolniej. Ogranicz lub wyeliminuj smażenie i słodycze, nie wspominając już o napojach gazowanych. Strączki przed spożyciem przygotuj tak, by miały jak najsłabsze działanie wzdymające.

Pamiętaj też, że jeśli spożywasz dużo produktów bogatych w błonnik, a pijesz relatywnie mało wody, to również może się przyczynić do powstania wzdęć!

Sposób jedzenia

Jedzenie w biegu, skupianie swojej uwagi na gazecie, telefonie lub telewizorze może spowodować połykanie dużych ilości powietrza, co przekłada się na zwiększoną ilość gazu w jelitach i na — a jakże — wzdęcia. Spróbuj jeść powoli, bez rozpraszaczy, skup się na spożywanym posiłku i ciesz się jego smakiem.

Nietolerancje pokarmowe

Produkty powodujące wzdęcia to również te na bazie mleka odzwierzęcego. Jeśli miewasz wzdęcia po spożyciu produktów mlecznych, może to oznaczać nietolerancję laktozy. Jeśli chcesz to sprawdzić, wyeliminuj na jakiś czas nabiał z diety i sprawdź, czy czujesz się lepiej.

Możesz również nie tolerować fruktozy, glutaminianu sodu, glutenu — jeśli masz co do tego podejrzenia, udaj się do lekarza.

Czynniki pozażywieniowe

Nie tylko co jeść, żeby nie mieć gazów, ale przede wszystkim — jak prowadzić styl życia! Stres, brak ruchu powodują spowolnienie metabolizmu, co przekłada się na gromadzenie gazów. Również powstrzymywanie się od ich wydalania powoduje, że kumulują się one w jelitach, co już zresztą omówiliśmy wyżej. Czasem okazuje się też, że wzdęcia są oznaką problemów z jelitami np. dysbiozy jelitowej — wtedy koniecznie należy się udać do specjalisty.

Biorąc wszystko pod uwagę, aby ograniczyć powstawanie wzdęć do minimum należy prowadzić zdrowy tryb życia, dużo się ruszać, odpowiednio się odżywiać i nie stresować się! Wiadomo, że łatwiej powiedzieć, trudniej zrobić, jednak wystarczy, że będziemy się chociaż starać. Zamiast całkowicie eliminować tłuste potrawy ograniczmy je na tyle ile możemy, stosujmy zamienniki. Chodźmy na spacery, rower, cokolwiek, byleby się poruszać. Praktykujmy medytację i techniki relaksacyjne. No i przede wszystkim podczas jedzenia skupiajmy się na posiłku!

Jakie produkty nie powodują wzdęć?

Jeśli zależy Ci na ograniczeniu nieprzyjemnych dolegliwości, nie musisz spożywać tylko tych elementów diety z grafiki. Warto je jeść, ale najważniejsze to ograniczyć produkty powodujące gazy.

Co jeść żeby nie mieć wzdęć

W celu eliminacji wzdęć zachęcamy do spróbowania naszej Diety Samuraja, eliminującej m.in. nasiona roślin strączkowych oraz nabiał. W jej menu znajdziecie m.in. Kotleciki z tuńczyka i ryżu z purée z batatów oraz Paleo kokosanki.

Co jeść, żeby nie mieć wzdęć? Przepis!

Nie masz pomysłu na lekkostrawny posiłek? Pozwól, że Ci pomożemy 🙂 Poniżej znajdziesz przepis bazujący na produktach z akapitu powyżej. Mamy nadzieję, że to danie Ci posmakuje!

Potrawka z indyka z dynią marchewką i natką pietruszkiSkładniki:

  • 200 g indyka
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 300 g dyni
  • natka pietruszki (ilość wg uznania)
  • woda (ok. 300-400 ml)
  • sól i pieprz do smaku
  • 80-100 g ryżu

Sposób przygotowania:

Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz umytego i pokrojonego w kostkę indyka. Po 10 minutach dodajemy pokrojone w talarki warzywa i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki i mieszamy. Ryż przygotowujemy w osobnym garnku.

Przygotowała: Antonina Bielecka, Stażystka Get Fit Catering

Zobacz również

5 grudnia 2021
Kasza jaglana jest znana ze swoich właściwości rozgrzewających i przeciwwirusowych. Lista jej zalet jest jednak znacznie dłuższa. Dowiedz się więcej!
25 listopada 2021
Kiszonki są źródłem witamin i minerałów. Czy jednak każdy może po nie sięgać? Odpowiadamy, czy są one zdrowe i czy można je często spożywać.
28 października 2021
Robiąc zakupy większość z nas zwraca szczególną uwagę na etykietę. Sprawdzamy, czy skład produktu nie zawiera niepożądanych, potencjalnie szkodliwych dodatków, barwników czy konserwantów. Część z nich jest tworem syntetycznym, niektóre w nadmiarze faktycznie mogą nie być obojętne dla naszego zdrowia. Preferujemy produkty bio lub organiczne, koniecznie nieprzetworzone, ponieważ automatycznie kojarzymy naturalne produkty z czymś zdrowym …

Naturalne trucizny w żywności Więcej »