kiszonki właściwości

Czy kiszonki są zdrowe?

Kiszonki – właściwości kaloryczne

Kiszonki to produkty, po które szczególnie chętnie sięgamy w kuchni polskiej, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Są niskokaloryczne, ponieważ wskutek fermentacji cukier zawarty w świeżym produkcie ulega przekształceniu w kwas mlekowy. Kiszonki zawierają zatem mniej kalorii niż nieprzetworzone warzywa i owoce.

Cenne właściwości zdrowotne kiszonek

Produkty kiszone dostarczają witamin z grupy B (wit. B1, B2, B3), które regulują metabolizm
i wspomagają trawienie węglowodanów, białek i tłuszczu. Mają także korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.

Kiszonki warzywne są źródłem witamin A, C, E, K oraz minerałów: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku.

Dostarczają błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę jelit, daje uczucie sytości, korzystnie wpływa na skład mikroflory jelito, wiąże i usuwa jony metali ciężkich i toksyny bakteryjne, pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu.

Właściwości prozdrowotne kiszonek

Regularnie spożywane kiszone produkty pomagają obniżyć stężenie cholesterolu i mają znaczenie
w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Pojawiają się także doniesienia, że do właściwości kiszonek należy zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.

Kiszonki mogą zawierać bakterie kwasu mlekowego (tzw. bakterie probiotyczne), natomiast nie są to ilości standaryzowane. Nie wiemy ile ich tam jest i czy na pewno są obecne w takiej ilości, która wywiera efekt leczniczy. Nie można zatem stosować kiszonek zamiast probiotyku przy antybiotykoterapii. Warto jednak włączyć je do posiłków, jako dodatkowy składnik diety wzmacniający organizm, układ odpornościowy, mogący wpływać na mikroflorę przewodu pokarmowego i regulujący pracę jelit.

Czy kiszonki mają słabe punkty pod kątem zdrowia?

Jeśli zastanawiasz się, czy kiszonki są zdrowe, koniecznie weź pod uwagę, że mimo wielu dobroczynnych właściwości, zawierają sporą ilość soli, dlatego osoby
z nadciśnieniem powinny spożywać je z umiarem. Produkty fermentowane zawierają histaminę, która może niekiedy pogłębiać występujące już objawy jelitowe, zwłaszcza u osób z SIBO (Zespól rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego).

Zalecenia

Najbardziej polecane są kiszonki samodzielnie przygotowane w domu, bez dodatkowych konserwantów i substancji przyspieszających fermentację. Mają one najwięcej wartości odżywczych. Najbardziej popularne wśród produktów kiszonych są kapusta i ogórki. Okazuje się jednak, że kisić można też buraki, marchewkę, selera, kalafior, paprykę, dynię, rzepę, cukinię, czosnek, cytrynę, śliwki, gruszki oraz jabłka.

Zapraszamy do przeczytania naszego wpisu o tym jak zastąpić mięso w diecie.

Przygotowała: Agnieszka Kula, Dietetyk Get Fit Catering

Zobacz również

31 maja 2025
Współczesne społeczeństwo szuka tożsamości W czasach, gdy tradycyjna religia, wspólnoty i autorytety tracą znaczenie, wiele osób szuka poczucia przynależności, misji i kontroli — i znajduje je… w jedzeniu. Dieta staje się nowym „systemem wartości”: To jedzenie jako symboliczna czystość – znana z religii. Daje złudzenie kontroli nad chaosem świata W świecie pełnym niepewności (klimat, polityka, …

Czemu zdrowe odżywianie stało się nową religią? Fanatyzm dietetyczny pod lupą. Więcej »

30 maja 2025
Gluten – problem tylko dla niektórych Gluten to białko obecne m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu. Prawdziwe powody, by go unikać, to: Jeśli nie masz żadnego z powyższych, gluten nie jest szkodliwy. Produkty pełnoziarniste mogą być wręcz korzystne: zawierają błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Laktoza – nietolerancja ≠ zagrożenie Laktoza to cukier mleczny. …

Gluten, laktoza ,cukier- czy naprawdę musisz wykluczać wszystko, żeby być zdrowym? Więcej »

28 maja 2025
Wbrew temu, co obiecują kolorowe magazyny i reklamy „cudownych diet”, większość diet odchudzających kończy się porażką w dłuższej perspektywie. Oto główne powody, dlaczego odchudzanie często okazuje się ściemą: 1. Diety działają tymczasowo – a problem jest długoterminowy Większość diet to rozwiązania „na chwilę”: trwają 2–8 tygodni, mają określone zasady, często bardzo restrykcyjne. Efekt? Schudniesz – …

Odchudzanie to ściema- dlaczego większość diet z góry jest skazana na porażkę? Więcej »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial