Wegetarianizm a weganizm - czego się nie je

Wegetarianizm a weganizm

W ostatnich latach bardzo popularne stały się terminy wegetarianin i weganin, ale czy tak naprawdę zastanawialiście się nad nimi dokładnie? Jaka jest różnica między wegetarianinem a weganem? Czym się różni weganizm od wegetarianizmu? Te dwa pojęcia przybliżę Wam w tym artykule.

Wegetarianizm a weganizm – definicja

Laktoowowegetarianizm (owolaktarianizm), który potocznie nazywamy jest wegetarianizmem, jest dietą, w której osoba ją stosująca wyłącza ze swojego jadłospisu mięso oraz ryby. Dopuszcza się spożywanie produktów odzwierzęcych. Wegetarianie nie spożywają również produktów pochodzących z uboju (np. żelatyny, która jest częstym składnikiem galaret oraz podpuszczki zwierzęcej, która jest częstym składnikiem serów).

Weganizm jest poszerzoną odmianą wegetarianizmu. Jest to dieta, w której osoba ją stosująca wyłącza ze swojego jadłospisu mięso, ryby oraz produkty odzwierzęce (np. jajka, nabiał, miód czy żelatynę).

Warto wspomnieć, że inną odmianą wegetarianizmu jest pescowegetarianizm, dopuszczający spożywanie również ryb i owoców morza.

Weganizm a wegetarianizm – podstawowe różnice

1. Mięso

Zarówno weganin jak i wegetarianin nie spożywają mięsa czerwonego i białego

2. Ryby

Zarówno weganin i wegetarianin nie spożywają ryb oraz owoców morza

3. Jaja, nabiał i mleko

Weganin nie spożywa produktów odzwierzęcych, natomiast wegetarianin je spożywa. Zatem weganin, w porównaniu do wegetarianina, nie zje jajek, mleka czy nabiału.

4. Miód

Weganin nie spożywa miodu, ponieważ jest to produkt odzwierzęcy. Wegetarianin nie będzie miał problemu ze spożyciem tego produktu.

5. Produkty pochodzące z uboju

Zarówno weganin jak i wegetarianin nie spożywają produktów z uboju (np. żelatyna czy podpuszczka).

Weganin a wegetarianin – co jest łatwiejsze w stosowaniu?

Wegetarianin posiada mniej ograniczeń w diecie, co za tym idzie jego zakupy będą szybsze a wybór dania w restauracji mniej skomplikowany. U weganina sytuacja lekko się komplikuje, ponieważ zdarza się, że w restauracji nie znajdziemy żadnego wegańskiego dania lub kelner nie potrafi odróżnić różnicy między wegetarianinem a weganinem. Jednakże te sytuacje z roku na rok maleją, a wegetarianizm i weganizm staje się podstawowym wyróżnikiem wielu dzisiejszych restauracji.

Warto wspomnieć o zamiennikach roślinnych, których sprzedaż według dyrektora zarządzającego firmy Foods Brothers, w porównaniu z 2019 rokiem wzrosła trzykrotnie. W sklepach jesteśmy w stanie znaleźć co raz więcej zamienników mięsa, nabiału czy mleka. Wiele zamienników jest produkowanych nie tylko z soi, która w ostatnich latach straciła na swojej wartości medialnej z powodu GMO. Na rynku możemy znaleźć burgery roślinne z kiełek, klopsiki roślinne z białka owsa, parówki warzywne czy wegański ser. Często można się bardzo pozytywnie zaskoczyć ich smakowitością i jeść je nie tylko będąc na diecie wegetariańskiej.

Bardzo popularnym zamiennikiem dla żelatyny wieprzowej jest agar, która jest substancją żelującą pozyskiwaną z krasnorostów u wybrzeży Japonii. Często występuje ona w składzie wegańskich żelków. Można ją kupić w formie proszku np. w sklepach ze zdrową żywnością i samemu spróbować wykonać te słodkości we własnym domowym zaciszu.

Przepis na Wegańskie żelki z mango

Składniki:

  • 400g obranego mango
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżeczki agaru (1 łyżeczka / 100g owoców)

Przepis:

  1. Mango obrać i zmiksować. c
  2. Dodać sok z cytryny, agar, syrop i podgrzać na wolnym ogniu.
  3. Gotować około 2-4 minuty, aż agar całkowicie się rozpuści.
  4. Masę przełożyć do silikonowych foremek i włożyć na około godzinę do zamrażalnika.
  5. Wyjąć żelki z foremek
  6. Zajadaj się pysznymi wegańskimi żelkami.

Dieta a styl życia

Weganizm często nie dotyczy tylko żywności, ale również doboru stosowanych kosmetyków, wyboru ubrań czy rozrywki, czyli sposobu życia.

Wiele kosmetyków posiada w swoim składzie surowce pochodzenia odzwierzęcego, np. lanolina czy wosk pszczeli. Warto również dodać, że kosmetyki wegańskie i jego składniki nie są testowane na zwierzętach. Kosmetyki wegańskie często posiadają znaki jakości. Najczęściej spotykanym na naszym rynku jest znak jakości Viva!. Znak ten również gwarantuje nam, że żaden ze składników produktu nie jest pochodzenia GMO.

Produkty wegańskie nie są jedynie stosowane przez wegan. Wiele osób sięga po nie ze względów etycznych lub ze względu na lepszą jakość i skład oferowanych produktów. Weganizm staje się modny, dlatego ludzie chcąc dostosować się do aktualnych trendów próbują tych produktów, a co za tym idzie bardzo często przekonują się do nich na stałe.

Weganie zwracają uwagę na to jakie ubrania kupują. Futra i skóry naturalne, wełna czy jedwab to surowce, których unikają w największym stopniu. Kwestia wyboru ubrań wiąże się oczywiście z ochroną życia zwierząt. Produkcja wełny polega na strzyżeniu owiec, lam czy wielbłądów, natomiast w produkcji jedwabiu wykorzystywane są kokony jedwabnika morwowego lub dębowego.

Rozrywka wegańska nie będzie zawierała na swojej liście cyrku, zoo czy oceanarium, gdyż formy te wykorzystują udział zwierząt. W cyrkach spotykane są sytuacje znęcania się i krzywdzenia tych stworzeń, natomiast w zoo zwierzęta nie bytują w swoim naturalnym środowisku.

Na jakie produkty warto uważać mimo tego, iż wydają się one wegetariańskie czy wegańskie?

Przechadzając się pośród półek sklepowych mamy pewność co do wielu produktów, że są one wegetariańskie czy wegańskie. Czasem jednak możemy się zaskoczyć ich składem. Zebrałam dla Was 9 produktów, które zaskoczyły mnie swoim pochodzeniem.

  1. Piwo – wykorzystywane w produkcji ciemnego piwa są niekiedy rybie pęcherze, żelatyna czy białka mleka. Również należy uważać na wina, które mogą zawierać podobne produkty w swoim składzie.
  2. Miętówki – z uwagi na możliwą obecność żelatyny.
  3. Jogurty – z uwagi na możliwą obecność żelatyny.
  4. Czerwone słodycze – z uwagi na czerwony barwnik – kwas karminowy (E120), który wytwarzany jest z żuków.
  5. Sok pomarańczowy – z uwagi na dodatek kwasu omega-3 pozyskiwanego z anchois oraz witaminy D3 pozyskiwanej z lanoliny.
  6. Suplementy oraz witaminy – z uwagi na żelatynę w kapsułkach żelowych oraz na tłuszcze pozyskiwane z rybiej wątroby.
  7. Zupy – możliwa obecność wywaru z kurczaka czy indyka.
  8. Cukier – czasem jest produkowany z użyciem bydlęcych kości w celu jego wybielenia.
  9. Chleb – z uwagi na obecność kwasów omega-3 pozyskiwanego z anchois oraz na śladowe ilości mleka, jaj czy miodu.

Czy wy też zaskoczyliście się tą informacją? Napiszcie nam o tym w komentarzu.

Ciekawostki

Czy wiecie, że istnieje również semiwegetarianizm i istnieją różne jego odmiany?

Semiwegetarianizm na ogół wyłącza z diety całkowicie mięso czerwone (wieprzowinę, wołowinę) i dopuszcza mięso białe (drób i ryby). Dozwolone jest spożywanie produktów odzwierzęcych.

Wyróżniamy dwie odmiany semiwegetarianizmu:

  • pollotarianizm, który dopuszcza spożywanie drobiu.
  • peskatarianizm, który dopuszcza spożywanie ryb.

W cateringu dietetycznym Get Fit możecie skosztować diety pescowegetariańskiej. W jej menu znajdziemy m.in. Dorsza pieczonego w panierce z opiekanymi ziemniaczkami oraz Owsiane pieguski z dipem kakaowym

Istnieje również fleksitarianizm, którym polega na okazjonalnym spożywaniu mięsa czy ryb (np. na przyjęciach czy poza domem)

Czy wiecie, że Warszawa jest jednym z 10 miast na świecie, które są najbardziej przyjazne weganom? Warszawa w 2019 roku zajęła 6 miejsce, w 2018 roku 7 miejsce, a w 2017 roku była na podium zajmując 3 miejsce. Ranking ten został przeprowadzony przez happycow.net. W tym roku National Geographic przeprowadził ranking na 8 najlepszych miast przyjaznych weganom, w którym to właśnie Warszawa zajęła 1 miejsce.

Opracowała: Maria Biernacka, stażystka Get Fit Catering

Zobacz również

25 lipca 2021
Utrzymanie zrównoważonego poziomu wody jest niezbędne. Odwodnienie, ale też nadmierne nawodnienie mogą mieć niszczący wpływ na ogólny stan zdrowia. Dowiedz się ile wody należy spożywać.
8 lipca 2021
Kofeina znajduje się w wielu produktach spożywczych, w szczególności w różnych napojach. Poznaj jej sposób działania i wpływ na Twój organizm!
22 czerwca 2021
Jak przygotować niebieskie jedzenie oraz czemu zawdzięcza wyjątkowy kolor? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule!