Superfoods w naszym cateringu cz. 2

Dziś przedstawimy kolejne superfoods występujące obficie w naszym cateringu. Przypomnijmy, że terminem Superfoods określamy naturalne, nieprzetworzone produkty zawierające składniki o naukowo udowodnionym działaniu prozdrowotnym. Na liście superfoods znajdują się m.in. szałwia hiszpańska, jagody goji, jagody acai, cynamon, siemię lniane, czosnek, brokuły, jarmuż, orzechy, kiszonki, ryby morskie i wiele innych.

  • Siemię lniane dobrze komponuje się z jogurtem, muesli, sałatkami i stosowane jest jako dodatek do zup, koktajli i  pieczywa. Stanowi roślinne źródło kwasów omega 3, zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego oraz wiele witamin, kwas foliowy i wiele mikroelementów, m.in: fosfor, magnez, żelazo, selen, cynk, miedź, mangan, czyli kompleks witaminowo-mineralny który wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci. Regularne spożywanie ziarenek lnu zwyczajnego usprawnia pracę jelit, chroni przed chorobami układu krążenia i może mieć znaczenie w profilaktyce niektórych nowotworów. Dodatkowo, poprawia ukrwienie mózgu i pomaga
    w przekazywaniu impulsów nerwowych, co jest istotne zarówno u dzieci jak i osób starszych.
  • Jarmuż jest rośliną niskokaloryczną, o wyjątkowej wartości odżywczej. Szczególnie cenny ze względu na obecność związków izotiocyjanianów, m.in. sulforafanu który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. W naszym cateringu wykorzystywany najczęściej w zupach krem, sałatkach oraz w owsiankach.

Największe korzyści zdrowotne osiągamy gdy wprowadzamy szeroko wachlarz superfoods do prawidłowo zbilansowanej diety.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *