Sezonowe owoce i warzywa latem

Sezonowe warzywa i owoce – lato

Jedną z zasad zdrowej diety jest spożywanie warzyw i owoców sezonowych, czyli tych które aktualnie występują o danej porze roku. Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennych wyborów żywieniowych. Warto jeść produkty świeże, dobrej jakości i jeśli mamy możliwość najlepiej wspierać lokalnych rolników. Jest to zdrowe nie tylko dla naszego organizmy, ale również dla naszego portfela, gdyż ceny owoców i warzyw w sezonie są kilka razy niższe niż poza sezonem.

Wybierając produkty sezonowe, dostarczamy sobie wówczas najwięcej cennych witamin, składników mineralnych oraz innych fitozwiązków. Te same produkty dostępne w sezonie jesienno-zimowym nie zachwycą nas już takim smakiem i zapachem!

Jakie warzywa i owoce sezonowe spożywać w lipcu?

Przypomnijmy: warzywa i owoce powinny stanowić aż połowę naszego talerza. W lipcu nie zapomnijmy więc o morelach, brzoskwiniach, nektarynkach, truskawkach, czereśniach, arbuzie, borówkach, jeżynach, porzeczkach, agreście.

Z warzyw do posiłków włączmy: szparagi, botwinkę, fasolkę szparagową, młode ziemniaki, kalafior, brokuła, kalarepę, bób, zielony groszek, cukinię, bakłażana, pomidory, ogórki, rzodkiewkę, młodą marchewkę, selera, pietruszkę, rabarbar, sałatę, szpinak, szczaw.

Opracowała: Agnieszka Kula, Dietetyk

Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami naszych posiłków i spróbowania naszej prawidłowo zbilansowanej diety pudełkowej, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków, Piaseczno, Grodzisk Mazowiecki i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Chlebek bananowy z waniliowym twarożkiem i owocami oraz Bułeczka drożdżowa z suszoną śliwką i domową konfiturą z rabarbaru

Pełnoziarnisty naleśnik z makiem z twarożkiem marcepanowym i truskawkami oraz Deser waniliowy z domową konfiturą malinową i truskawkami

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial