W dzisiejszym wpisie kontynuujemy nasze rozważania dot. zdrowych nawyków żywieniowych. Sprawdzimy czy warto korzystać z produktów light i odtłuszczonych oraz poruszymy temat eliminacji glutenu z diety.
Produkty light, zero cukru, zero tłuszczu- czy warto włączyć do diety?
Są sytuacje, w których korzystna będzie zamiana produktu standardowego na produkt z obniżoną ilością tłuszczu lub cukru, jednak warto robić to świadomie i czytać etykiety produktów. Najlepiej też porównać etykietę produktu standardowego z produktem light. Jeżeli producent zabiera jakiś składnik, to aby zachować strukturę i smak musi dorzucić coś innego do receptury. I oczywiście w takiej odchudzonej wersji możemy znaleźć substancje prozdrowotne, natomiast jeśli produkt light ma długi skład i mnóstwo niepotrzebnych składników, wówczas nie warto go spożywać.
Kluczowy jest zatem skład takiego produktu. Jeżeli jest to produkt mleczny to zazwyczaj otrzymuje się go poprzez odtłuszczenie mleka. Korzystna może być rezygnacja z fety tradycyjnej (21g/100g produktu) i wybranie fety odtłuszczonej (9g/100g) czy zmiana mozzarelli tradycyjnej na mozzarellę light (16g tłuszczu vs 8g). Szczególne korzyści odniosą zwłaszcza osoby z zaburzeniami gospodarki lipidowej. Zmniejszą w ten sposób pulę nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie. Z drugiej strony nagminne stosowanie produktów 0% tłuszczu, jeżeli nie uzupełnimy tłuszczu włączając do posiłków orzechy, pestki, awokado (źródło korzystniejszych dla zdrowia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych), może doprowadzić do niedoboru tego makroskładnika. Tłuszcz w pewnych ilościach jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu m.in. do przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Z drugiej strony zamiana tradycyjnej coli na colę light, gdzie cukier został zastąpiony słodzikiem, jest tylko pozornie lepszym wyborem. W tego typu kolorowych napojach gazowanych są jeszcze inne dodatkowe substancje, które nie powinny codziennie w nadmiarze pojawiać się w diecie, jak chociażby kwas fosforowy. Negatywnym aspektem takich produktów jest to, że zastosowanie substancji intensywnie słodzącej w żywności obniża kaloryczność produktu, natomiast nie odzwyczaja od smaku słodkiego.
Zdarza się, że sięgając po produkty light, pozwalamy sobie zjeść ich więcej lub z kolejnym posiłkiem dostarczamy więcej kalorii. Jednak jeżeli przekroczymy bilans energetyczny w ciągu dnia, wówczas także zdrowe produkty, odtłuszczone czy bez cukru będą nas tuczyły.
Eliminacja glutenu- czy każdy powinien wyeliminować gluten?
Większość osób może spożywać gluten i nie odczuwa po nim żadnych dolegliwości. Szacuje się, że osoby z celiakią, które bezwzględnie powinny wykluczyć gluten z diety stanowią około 1% populacji. Dodatkowo na dietę bezglutenową powinny przejść osoby z alergią na to białko i z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Czasem korzyści ze stosowania takiej diety mogą odnieść osoby z chorobami o podłożu autoimmunizacyjnym, np. Hashimoto.
Osoby zdrowe mogą wyeliminować zboża glutenowe i zastąpić je produktami, które nie zawierają tego białka. Ważne jednak, żeby ta zmiana była przemyślana. Należy pamiętać, że 1 wyeliminowany produkt zastępujemy -> minimum 3 innymi. Jeżeli zrezygnujemy ze spożycia zbóż glutenowych i zastąpimy je na zmianę ryżem oraz kukurydzą, to nie będzie to dobrze zbilansowana i zdrowa dieta.
Będąc przy temacie diety bezglutenowej nie sposób nie wspomnieć, że nie jest ona sama w sobie dietą odchudzającą. To, że niektóre osoby chudną po odstawieniu glutenu może wynikać m.in. z jednoczesnej zmiany nawyków żywieniowych.
Opracowała: Agnieszka Kula, Dietetyk
W cateringu dietetycznym Get Fit stosujemy produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Nasza dieta pudełkowa bez glutenu jest bardzo urozmaicona, dzięki czemu posiłki są pełno wartościowe i dostarczają pełne zapotrzebowanie składników odżywczych, mineralnych i witamin dla naszego organizmu.Poniżej przedstawiamy smakołyki, które serwujemy w cateringu dietetycznym Get Fit w Warszawa, Pruszków, Piaseczno i okolice.
Zamów naszą zbilansowaną dietę pudełkową już teraz!
Pełnoziarniste wrapy z pastą z fasoli z chipotle i kolendrą, polędwicą i dipem bazyliowym oraz Francuskie ślimaczki z dipem