Dieta oparta na daniach kuchni włoskiej

Kuchnia Włoska – Catering Dietetyczny Warszawa

Kuchnia Włoska – Catering Dietetyczny Warszawa

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata, dzięki swej ogromnej różnorodności oraz bazowaniu na najlepszych gatunkach ziół, warzyw i serów. Na terenie dzisiejszych Włoch od najdawniejszych czasów mieszały się różne wpływy kulturowe, co nie pozostało bez wpływu na kuchnię włoską.

Baza kuchni włoskiej, czyli czego nie może zabraknąć na talerzu?

Podstawą kuchni włoskiej są duże ilości warzyw, w szczególności pomidory, czosnek, cebula i oliwki. Szeroko wykorzystywane są ryby i owoce morza, a obowiązkowym składnikiem większości dań są świeże zioła. W kuchni włoskiej znajdziemy m.in. oregano, tymianek, rozmaryn, bazylię i estragon. Potrawy przygotowuje się na oliwie i często doprawia serami – parmezanem i mozzarellą.

W naszym cateringu dietetycznym Get Fit Pruszków bardzo często wykorzystujemy przepisy z kuchni włoskiej w naszej diecie standardowej z uwagi na ich wykwintny smak oraz doskonałe właściwości odżywcze. W dalszej części wpisu zachęcamy do obejrzenia naszych dań z kuchni włoskiej.

Przykładowe danie z kuchni włoskiej w diecie - spaghetti
Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i łososiem, surówka włoska
Przykładowe danie z kuchni włoskiej w diecie - sałatka
Włoska sałatka z wołowiną pastrami i parmezanem
Przykładowe danie z kuchni włoskiej w diecie - Panna Cotta
Panna cotta z musem truskawkowym

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial