Kiedy warto wykluczyć gluten z diety

Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. w pszenicy, życie, jęczmieniu. Dzięki glutenowi wypieki uzyskują odpowiednią konsystencję i smak.

Niestety, gluten nie jest dobrze tolerowany przez wszystkich. Wskazaniem do zastosowania diety bezglutenowej jest celiakia, alergia pokarmowa na pszenicę i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Produkty naturalnie nie zawierające glutenu to m.in.: amarantus, komosa ryżowa, gryka, proso, sorgo, ryż biały i brązowy, tapioka, kukurydza, ziemniaki, maniok, nasiona roślin strączkowych, orzechy,
a także mięso, owoce i warzywa. Owies nie jest zbożem glutenowym, jednak może być zanieczyszczony ziarnami innych zbóż glutenowych, dlatego osoby z chorobami glutenozależnymi powinny wystrzegać się owsa nieoznaczonego znakiem przekreślonego kłosa.

Źle zbilansowana dieta eliminacyjna naraża na niedobór błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, niacyny, cynku, żelaza, szczególnie jeśli jest oparta na produktach oczyszczonych i komercyjnych.

Zachęcamy do spróbowania naszej prawidłowo zbilansowanej diety pudełkowej bezglutenowej, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial