Dlaczego warto jeść ryby?

Statystyczny Polak je o ok. 50% mniej ryb niż Europejczyk. Może to wynikać z faktu, że ryby kojarzymy z potrawą świąteczną. Innym powodem jest ich nieumiejętne przygotowywanie i problem z pozbyciem się charakterystycznego zapachu. Często rezygnujemy z ryb na rzecz mięsa, a jeżeli już wybieramy się do sklepu, wybieramy paluszki rybne lub inne “rybopodobne” wyroby. A warto wiedzieć jakie wartości prozdrowotne mają ryby, a następnie wprowadzić ten produkt na stałe do jadłospisu.

Ryby: dlaczego warto je jeść?

Ryby są głównym źródłem kwasów omega 3 w diecie. Kwasy te posiadają wiele prozdrowotnych właściwości! Zapobiegają powstawaniu blaszki miażdżycowej, wspomagają pracę serca i układu krążenia. Korzystnie wpływają na profil lipidowy, czyli redukują stężenie triglicerydów w surowicy i podwyższają stężenie cholesterolu HDL → dobrego cholesterolu.

Wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych oraz wpływają korzystnie na rozwój płodu w okresie ciąży, jak i rozwój dziecka po urodzeniu. Co więcej — wspomagają pamięć i koncentrację! Rybami z największą zawartością kwasów omega 3 są: łosoś, tuńczyk, sardynki i makrela.

Dlaczego ryby powinny znaleźć się w naszej diecie?

Ryby są źródłem pełnowartościowego białka. Co to oznacza? Ich mięso zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (takie, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć) w ilościach i proporcjach odpowiadających zapotrzebowaniu człowieka, zapewniających odpowiedni rozwój i funkcjonowanie organizmu. Ryby słodkowodne i morskie to kopalnia składników mineralnych oraz witamin. Witamina D wzmacnia kości i zęby, pełni funkcje regulacyjne wielu narządów i tkanek, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu.

Natomiast witamina A poprawia kondycję skóry i funkcjonowanie gałki ocznej. Witamina E wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz bezpłodności. Fosfor, wapń, selen i jod to tylko niektóre ze składników mineralnych występujących w rybach. Szczególnie należy zwrócić uwagę na selen, który jest antyoksydantem zapobiegającym procesom starzenia, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jod z kolei jest głównym pierwiastkiem mającym największy wpływ na prawidłową pracę tarczycy.

Ryby to skarbnica wartości odżywczych, dlatego i one znalazły miejsce w naszych daniach. Możecie ich zasmakować w postaci past kanapkowych, w sałatkach, w pysznych wydaniach obiadowych! Najczęściej serwujemy je w diecie wegetariańskiej.

Opracowała: Hanna Antosiewicz, Stażystka Get Fit Catering

Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami naszych posiłków i spróbowania naszej prawidłowo zbilansowanej diety pudełkowej, którą dostarczamy w Warszawie, Pruszkowie, Piasecznie, Grodzisku Mazowieckim i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Sałatka tajska z makaronem sojowym i krewetkami oraz Pełnoziarnista kanapka z łososiem wędzonym i fetą

Nuggetsy rybne z kaszą bulgur i surówką oraz Kalmary z makaronem sojowym

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial