Dlaczego warto jeść ryby?

Statystyczny Polak je o ok. 50% mniej ryb niż Europejczyk. Może to wynikać z faktu, że ryby kojarzymy z potrawą świąteczną. Innym powodem jest ich nieumiejętne przygotowywanie i problem z pozbyciem się charakterystycznego zapachu. Często rezygnujemy z ryb na rzecz mięsa, a jeżeli już wybieramy się do sklepu to wybieramy paluszki rybne lub inne “rybopodobne” wyroby. A warto wiedzieć jakie wartości  prozdrowotne mają ryby, a następnie wprowadzić ten produkt na stałe do jadłospisu.

Ryby są głównym źródłem kwasów omega 3 w diecie. Kwasy te posiadają wiele prozdrowotnych właściwości! Zapobiegają powstawaniu blaszki miażdżycowej, wspomagają pracę serca i układu krążenia. Korzystnie wpływają na profil lipidowy, czyli redukują stężenie triglicerydów w surowicy i podwyższają stężenie cholesterolu HDL → dobrego cholesterolu. Wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych oraz wpływają korzystnie na rozwój płodu w okresie ciąży, jak i rozwój dziecka po urodzeniu. Co więcej – wspomagają pamięć i koncentrację! Rybami z największą zawartością kwasów omega 3 są: łosoś, tuńczyk, sardynki i makrela.

Ryby są źródłem pełnowartościowego białka. Co to oznacza? Ich mięso zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (takie, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć) w ilościach i proporcjach odpowiadających zapotrzebowaniu człowieka, zapewniających odpowieni rozwój i funkcjonowanie organizmu. Ryby to kopalnia składników mineralnych oraz witamin. Witamina D wzmacnia kości i zęby, pełni funkcje regulacyjne wielu narządów i tkanek, zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu. Natomiast witamina A poprawia kondycję skóry i funkcjonowanie gałki ocznej. Witamina E wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz bezpłodności. Fosfor, wapń, selen i jod to tylko niektóre ze składników mineralnych występujących w rybach. Szczególnie należy zwrócić uwagę na selen, który jest antyoksydantem zapobiegającym procesom starzenia, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów oraz wzmacnia układ odpornościowy. Jod z kolei jest głównym pierwiastkiem mającym największy wpływ na prawidłową pracę tarczycy.

Ryby to skarbnica wartości odżywczych, dlatego i one znalazły miejsce w naszych daniach. Możecie ich zasmakować w postaci past kanapkowych, w sałatkach, w pysznych wydaniach obiadowych! Najczęściej serwujemy je w diecie wegetariańskiej, o której możecie poczytać tutaj

Opracowała: Hanna Antosiewicz, Stażystka Get Fit Catering

Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami naszych posiłków i spróbowania naszej prawidłowo zbilansowanej diety pudełkowej, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków, Piaseczno, Grodzisk Mazowiecki i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Sałatka tajska z makaronem sojowym i krewetkami oraz Pełnoziarnista kanapka z łososiem wędzonym i fetą

Nuggetsy rybne z kaszą bulgur i surówką oraz Kalmary z makaronem sojowym

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *