dieta pudełkowa w ciąży

Sezonowe warzywa i owoce – lato

Jedną z zasad zdrowej diety jest spożywanie warzyw i owoców sezonowych, czyli tych które aktualnie występują o danej porze roku. Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennych wyborów żywieniowych. Warto jeść produkty świeże, dobrej jakości i jeśli mamy możliwość najlepiej wspierać lokalnych rolników. Jest to zdrowe nie tylko dla naszego organizmy, ale również dla naszego portfela, gdyż ceny owoców i warzyw w sezonie są kilka razy niższe niż poza sezonem.

Wybierając produkty sezonowe, dostarczamy sobie wówczas najwięcej cennych witamin, składników mineralnych oraz innych fitozwiązków. Te same produkty dostępne w sezonie jesienno-zimowym nie zachwycą nas już takim smakiem i zapachem!

Jakie warzywa i owoce sezonowe spożywać w lipcu?

Przypomnijmy: warzywa i owoce powinny stanowić aż połowę naszego talerza. W lipcu nie zapomnijmy więc o morelach, brzoskwiniach, nektarynkach, truskawkach, czereśniach, arbuzie, borówkach, jeżynach, porzeczkach, agreście.

Z warzyw do posiłków włączmy: szparagi, botwinkę, fasolkę szparagową, młode ziemniaki, kalafior, brokuła, kalarepę, bób, zielony groszek, cukinię, bakłażana, pomidory, ogórki, rzodkiewkę, młodą marchewkę, selera, pietruszkę, rabarbar, sałatę, szpinak, szczaw.

Opracowała: Agnieszka Kula, Dietetyk

Zachęcamy do zapoznania się ze zdjęciami naszych posiłków i spróbowania naszej prawidłowo zbilansowanej diety pudełkowej, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków, Piaseczno, Grodzisk Mazowiecki i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Chlebek bananowy z waniliowym twarożkiem i owocami oraz Bułeczka drożdżowa z suszoną śliwką i domową konfiturą z rabarbaru

Pełnoziarnisty naleśnik z makiem z twarożkiem marcepanowym i truskawkami oraz Deser waniliowy z domową konfiturą malinową i truskawkami

Zobacz również

31 maja 2025
Współczesne społeczeństwo szuka tożsamości W czasach, gdy tradycyjna religia, wspólnoty i autorytety tracą znaczenie, wiele osób szuka poczucia przynależności, misji i kontroli — i znajduje je… w jedzeniu. Dieta staje się nowym „systemem wartości”: To jedzenie jako symboliczna czystość – znana z religii. Daje złudzenie kontroli nad chaosem świata W świecie pełnym niepewności (klimat, polityka, …

Czemu zdrowe odżywianie stało się nową religią? Fanatyzm dietetyczny pod lupą. Więcej »

30 maja 2025
Gluten – problem tylko dla niektórych Gluten to białko obecne m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu. Prawdziwe powody, by go unikać, to: Jeśli nie masz żadnego z powyższych, gluten nie jest szkodliwy. Produkty pełnoziarniste mogą być wręcz korzystne: zawierają błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Laktoza – nietolerancja ≠ zagrożenie Laktoza to cukier mleczny. …

Gluten, laktoza ,cukier- czy naprawdę musisz wykluczać wszystko, żeby być zdrowym? Więcej »

28 maja 2025
Wbrew temu, co obiecują kolorowe magazyny i reklamy „cudownych diet”, większość diet odchudzających kończy się porażką w dłuższej perspektywie. Oto główne powody, dlaczego odchudzanie często okazuje się ściemą: 1. Diety działają tymczasowo – a problem jest długoterminowy Większość diet to rozwiązania „na chwilę”: trwają 2–8 tygodni, mają określone zasady, często bardzo restrykcyjne. Efekt? Schudniesz – …

Odchudzanie to ściema- dlaczego większość diet z góry jest skazana na porażkę? Więcej »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial