Fleksitarianizm – co to jest i na czym polega dieta?

Fleksitarianizm jest to model żywienia polegający na spożyciu w głównej mierze produktów pochodzenia roślinnego, dopuszczalne są nabiał i jaja, natomiast mięso, w tym ryby włączone są do diety okazjonalnie. W chwili obecnej nie ma jednej obowiązującej definicji fleksitarianizmu i sztywnych norm podających ile tygodniowo porcji mięsa jest dopuszczonych.

Najprościej mówiąc jest to więc swego rodzaju kompromis żywieniowy między wegetarianizmem a tradycyjną dietą. Może być również etapem przejściowym dla osób, które chcą przejść na wegetarianizm.

Dieta fleksitariańska a spożywanie mięsa

Ograniczenie w diecie mięsa czerwonego i jego przetworów jest elementem profilaktyki chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów. Mniej jest w diecie fleksitariańskiej nasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem jest m.in. tłuste mięso. Przekłada się to na poprawę profilu lipidowego.

Zastąpienie mięsa roślinami strączkowymi, zbożami o wysokiej wartości odżywczej i zdrowotnej- komosa ryżowa i amarantus oraz zwiększenie udziału warzyw, owoców, orzechów, przekłada się na większą podaż błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów w diecie. Mniejsze spożycie mięsa wpływa również pozytywnie na nasze środowisko.

A jak zastąpić mięso w diecie fleksitarianizm? Czasem wystarczy niewielka zmiana składnika, np. użycie tofu zamiast kurczaka czy indyka, jak to zrobiliśmy w tajskiej zupie z fasolką szparagową, paprykowym tofu i makaronem ryżowy, czy zamiast tradycyjnych pulpecików drobiowych przygotowaliśmy dla Was w diecie wegetariańskiej kotleciki z batatów w sosie dyniowym. Zamiast gotowych wędlin na śniadanie wartościowe będą wegetariańskie pasztety z soczewicy/ciecierzycy, hummus, guacamole czy pieczona owsianka z jogurtem i owocami.

Czy dieta fleksitariańska jest bezpieczna dla zdrowia?

Tylko źle zbilansowana dieta fleksitariańska może niekorzystanie wpłynąć na zdrowie. Ma to miejsce wówczas, jeżeli odżywiamy się monotonnie, wybieramy produkty wysoko przetworzone
i przypadkowo komponujemy posiłki. Należy pamiętać, że białko pochodzenia roślinnego jest niepełnowartościowe. W ciągu dnia należy więc zadbać o wzajemne uzupełnienie się aminokwasów i łączenie, np. strączki ze zbożami, strączki z  orzechami lub nasionami, zboża i warzywa, warzywa i orzechy. Nie musimy jednak tego robić w tym samym posiłku, musimy o to zadbać w ciągu dnia. Ważna jest więc różnorodność wybieranych produktów.

Fleksitarianizm wydaje się bezpiecznym modelem żywienia, natomiast należy pamiętać że dieta powinna być dobrana indywidualnie do danej osoby, z uwzględnieniem jej stanu zdrowia, stylu życia, upodobań kulinarnych. Nie powinna to być chwilowa moda, ale dieta z którą będziemy mogli związać się na dłużej 😊

W cateringu Get Fit możliwe jest zamówienie różnych rodzajów diet w trakcie jednego zamówienia, zatem możemy wybrać dietę wegetariańską, a w pewne dni dietę standardową, gdzie znajdziemy mięso. Poniżej prezentujemy zdjęcia diety pudełkowej Get Fit w wersjach wegetariańska i standardowa.

Zachęcamy do spróbowania naszej prawidłowo zbilansowanej diety pudełkowej w Pruszkowie, Warszawie i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Cynamonowa granola z jogurtem z chia i wanilią oraz Sernikowa owsianka z sosem wiśniowym i sałatką owocową z jagodami goji

Pierś kurczaka faszerowana pieczarkami z kaszą gryczaną i sałatką z batatami oraz Pełnoziarniste buraczane naleśniki z twarożkiem i warzywami

Zobacz również

31 maja 2025
Współczesne społeczeństwo szuka tożsamości W czasach, gdy tradycyjna religia, wspólnoty i autorytety tracą znaczenie, wiele osób szuka poczucia przynależności, misji i kontroli — i znajduje je… w jedzeniu. Dieta staje się nowym „systemem wartości”: To jedzenie jako symboliczna czystość – znana z religii. Daje złudzenie kontroli nad chaosem świata W świecie pełnym niepewności (klimat, polityka, …

Czemu zdrowe odżywianie stało się nową religią? Fanatyzm dietetyczny pod lupą. Więcej »

30 maja 2025
Gluten – problem tylko dla niektórych Gluten to białko obecne m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu. Prawdziwe powody, by go unikać, to: Jeśli nie masz żadnego z powyższych, gluten nie jest szkodliwy. Produkty pełnoziarniste mogą być wręcz korzystne: zawierają błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Laktoza – nietolerancja ≠ zagrożenie Laktoza to cukier mleczny. …

Gluten, laktoza ,cukier- czy naprawdę musisz wykluczać wszystko, żeby być zdrowym? Więcej »

28 maja 2025
Wbrew temu, co obiecują kolorowe magazyny i reklamy „cudownych diet”, większość diet odchudzających kończy się porażką w dłuższej perspektywie. Oto główne powody, dlaczego odchudzanie często okazuje się ściemą: 1. Diety działają tymczasowo – a problem jest długoterminowy Większość diet to rozwiązania „na chwilę”: trwają 2–8 tygodni, mają określone zasady, często bardzo restrykcyjne. Efekt? Schudniesz – …

Odchudzanie to ściema- dlaczego większość diet z góry jest skazana na porażkę? Więcej »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial