Dieta oparta na daniach kuchni włoskiej

Kuchnia Włoska – Catering Dietetyczny Warszawa

Kuchnia Włoska – Catering Dietetyczny Warszawa

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata, dzięki swej ogromnej różnorodności oraz bazowaniu na najlepszych gatunkach ziół, warzyw i serów. Na terenie dzisiejszych Włoch od najdawniejszych czasów mieszały się różne wpływy kulturowe, co nie pozostało bez wpływu na kuchnię włoską.

Baza kuchni włoskiej, czyli czego nie może zabraknąć na talerzu?

Podstawą kuchni włoskiej są duże ilości warzyw, w szczególności pomidory, czosnek, cebula i oliwki. Szeroko wykorzystywane są ryby i owoce morza, a obowiązkowym składnikiem większości dań są świeże zioła. W kuchni włoskiej znajdziemy m.in. oregano, tymianek, rozmaryn, bazylię i estragon. Potrawy przygotowuje się na oliwie i często doprawia serami – parmezanem i mozzarellą.

W naszym cateringu dietetycznym Get Fit Pruszków bardzo często wykorzystujemy przepisy z kuchni włoskiej w naszej diecie standardowej z uwagi na ich wykwintny smak oraz doskonałe właściwości odżywcze. W dalszej części wpisu zachęcamy do obejrzenia naszych dań z kuchni włoskiej.

Przykładowe danie z kuchni włoskiej w diecie - spaghetti
Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i łososiem, surówka włoska
Przykładowe danie z kuchni włoskiej w diecie - sałatka
Włoska sałatka z wołowiną pastrami i parmezanem
Przykładowe danie z kuchni włoskiej w diecie - Panna Cotta
Panna cotta z musem truskawkowym

Zobacz również

31 maja 2025
Współczesne społeczeństwo szuka tożsamości W czasach, gdy tradycyjna religia, wspólnoty i autorytety tracą znaczenie, wiele osób szuka poczucia przynależności, misji i kontroli — i znajduje je… w jedzeniu. Dieta staje się nowym „systemem wartości”: To jedzenie jako symboliczna czystość – znana z religii. Daje złudzenie kontroli nad chaosem świata W świecie pełnym niepewności (klimat, polityka, …

Czemu zdrowe odżywianie stało się nową religią? Fanatyzm dietetyczny pod lupą. Więcej »

30 maja 2025
Gluten – problem tylko dla niektórych Gluten to białko obecne m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu. Prawdziwe powody, by go unikać, to: Jeśli nie masz żadnego z powyższych, gluten nie jest szkodliwy. Produkty pełnoziarniste mogą być wręcz korzystne: zawierają błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Laktoza – nietolerancja ≠ zagrożenie Laktoza to cukier mleczny. …

Gluten, laktoza ,cukier- czy naprawdę musisz wykluczać wszystko, żeby być zdrowym? Więcej »

28 maja 2025
Wbrew temu, co obiecują kolorowe magazyny i reklamy „cudownych diet”, większość diet odchudzających kończy się porażką w dłuższej perspektywie. Oto główne powody, dlaczego odchudzanie często okazuje się ściemą: 1. Diety działają tymczasowo – a problem jest długoterminowy Większość diet to rozwiązania „na chwilę”: trwają 2–8 tygodni, mają określone zasady, często bardzo restrykcyjne. Efekt? Schudniesz – …

Odchudzanie to ściema- dlaczego większość diet z góry jest skazana na porażkę? Więcej »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial