Kiedy warto wykluczyć gluten z diety

Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. w pszenicy, życie, jęczmieniu. Dzięki glutenowi wypieki uzyskują odpowiednią konsystencję i smak.

Niestety, gluten nie jest dobrze tolerowany przez wszystkich. Wskazaniem do zastosowania diety bezglutenowej jest celiakia, alergia pokarmowa na pszenicę i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Produkty naturalnie nie zawierające glutenu to m.in.: amarantus, komosa ryżowa, gryka, proso, sorgo, ryż biały i brązowy, tapioka, kukurydza, ziemniaki, maniok, nasiona roślin strączkowych, orzechy,
a także mięso, owoce i warzywa. Owies nie jest zbożem glutenowym, jednak może być zanieczyszczony ziarnami innych zbóż glutenowych, dlatego osoby z chorobami glutenozależnymi powinny wystrzegać się owsa nieoznaczonego znakiem przekreślonego kłosa.

Źle zbilansowana dieta eliminacyjna naraża na niedobór błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, niacyny, cynku, żelaza, szczególnie jeśli jest oparta na produktach oczyszczonych i komercyjnych.

Zachęcamy do spróbowania naszej prawidłowo zbilansowanej diety pudełkowej bezglutenowej, którą dostarczamy w Warszawa, Pruszków i okolicach – złóż zamówienie TUTAJ.

Zobacz również

31 maja 2025
Współczesne społeczeństwo szuka tożsamości W czasach, gdy tradycyjna religia, wspólnoty i autorytety tracą znaczenie, wiele osób szuka poczucia przynależności, misji i kontroli — i znajduje je… w jedzeniu. Dieta staje się nowym „systemem wartości”: To jedzenie jako symboliczna czystość – znana z religii. Daje złudzenie kontroli nad chaosem świata W świecie pełnym niepewności (klimat, polityka, …

Czemu zdrowe odżywianie stało się nową religią? Fanatyzm dietetyczny pod lupą. Więcej »

30 maja 2025
Gluten – problem tylko dla niektórych Gluten to białko obecne m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu. Prawdziwe powody, by go unikać, to: Jeśli nie masz żadnego z powyższych, gluten nie jest szkodliwy. Produkty pełnoziarniste mogą być wręcz korzystne: zawierają błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Laktoza – nietolerancja ≠ zagrożenie Laktoza to cukier mleczny. …

Gluten, laktoza ,cukier- czy naprawdę musisz wykluczać wszystko, żeby być zdrowym? Więcej »

28 maja 2025
Wbrew temu, co obiecują kolorowe magazyny i reklamy „cudownych diet”, większość diet odchudzających kończy się porażką w dłuższej perspektywie. Oto główne powody, dlaczego odchudzanie często okazuje się ściemą: 1. Diety działają tymczasowo – a problem jest długoterminowy Większość diet to rozwiązania „na chwilę”: trwają 2–8 tygodni, mają określone zasady, często bardzo restrykcyjne. Efekt? Schudniesz – …

Odchudzanie to ściema- dlaczego większość diet z góry jest skazana na porażkę? Więcej »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial