Dieta pudełkowa dla kobiet w ciąży

Odpowiednia dieta w trakcie ciąży ma bardzo duże znaczenie w rozwoju płodu, wpływa na zdrowie dziecka w przyszłości i jego późniejsze nawyki żywieniowe.

Ważne jest, żeby przyszła mama utrzymywała prawidłową masę ciała. Zbyt wysoki lub niska masy ciała (BMI poniżej 18 lub powyżej 25) wiążą się z komplikacjami w czasie porodu i większą predyspozycją zaburzeń metabolicznych u dziecka w wieku dorosłym.

Dieta w okresie ciąży powinna być przede wszystkim urozmaicona. Posiłki należy spożywać regularnie, dzięki temu nie dochodzi do gwałtownych skoków glukozy we krwi. Regularność posiłku chroni przed nagłymi atakami głodu, a także zapewnia matce i dziecku odpowiednie zaopatrzenie w składniki odżywcze.

Produkty bogate w węglowodany złożone powinny stanowić ponad połowę zapotrzebowania energetycznego. Warto wybierać pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, ciemne makarony, ryż brązowy, dziki, otręby, płatki zbożowe. Cukry proste, które występują m.in. w słodyczach, dżemach, słodkich jogurtach, napojach najlepiej ograniczyć do minimum. Warto unikać produktów przetworzonych takich jak chipsy, paluszki, krakersy, żywność typu fast food, ciasteczka, produkty typu instant (zupy i sosy w proszku). Zawierają one w składzie kwasy tłuszczowe trans. Poza szkodliwym wpływem tych kwasów na profil lipidowy matki, działają również niekorzystnie na rozwój płodu.

Z racji tego, że zakażenia pokarmowe są w okresie ciąży szczególnie niebezpieczne dla dziecka, zaleca się wyeliminować surowe i niedogotowane mięso, ryby i jajka, niepasteryzowane mleko i jego przetwory, sery pleśniowe. Warzywa i owoce muszą być dokładnie umyte przed spożyciem.

Catering dietetyczny Get Fit dostarcza pyszne i zdrowe posiłki dla kobiet w ciąży na terenie Warszawa, Pruszków i okolic. Więcej o tej diecie przeczytacie TUTAJ.

Zapiekanka owsiana z owocami i sosem waniliowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie koperkowym z puree z topinamburem
Gryczane placuszki z sosem pistacjowym i owocami

Zobacz również

28 lipca 2022
W dobie wszechobecnego dostępu do internetu nietrudno jest natknąć się na szkodliwe diety niemające żadnego poparcia w nauce lub wręcz takie, przed którymi nauka przestrzega. Niestety dezinformacja jest czymś powszechnym i dużo łatwiej jest nam zdecydować się na dietę poleconą np. przez koleżankę niż zaufać naukowym źródłom. Poza tym większość z nas uważa, że to nie dzięki zmniejszeniu podaży kalorii i większej ilości ruchu chudniemy, a dzięki eliminacji jednego z elementarnych składników odżywczych np. węglowodanów lub tłuszczy.
21 lipca 2022
W dzisiejszym wpisie przedstawimy prozdrowotne korzyści spożywania skrobi opornej, na które szczególną uwagę powinny zwrócić osoby odchudzające się oraz zmagające z insulinoopornością czy cukrzycą. Jak powstaje skrobia oporna Skrobia oporna jest jedną z frakcji błonnika pokarmowego, tzw. frakcja nierozpuszczalna. Pod wpływem ochładzania produktów skrobiowych, część zawartej w nich skrobi zmienia swoją strukturę na nieprzyswajalną (tzw. …

Skrobia oporna w diecie Więcej »

14 kwietnia 2022
Dieta wykluczająca produkty o wysokim indeksie glikemicznym powinna być odpowiednio skomponowana. Dowiedz się zatem, jakie posiłki mają niski IG!
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial