Dieta pudełkowa dla kobiet w ciąży

Odpowiednia dieta w trakcie ciąży ma bardzo duże znaczenie w rozwoju płodu, wpływa na zdrowie dziecka w przyszłości i jego późniejsze nawyki żywieniowe.

Ważne jest, żeby przyszła mama utrzymywała prawidłową masę ciała. Zbyt wysoki lub niska masy ciała (BMI poniżej 18 lub powyżej 25) wiążą się z komplikacjami w czasie porodu i większą predyspozycją zaburzeń metabolicznych u dziecka w wieku dorosłym.

Dieta w okresie ciąży powinna być przede wszystkim urozmaicona. Posiłki należy spożywać regularnie, dzięki temu nie dochodzi do gwałtownych skoków glukozy we krwi. Regularność posiłku chroni przed nagłymi atakami głodu, a także zapewnia matce i dziecku odpowiednie zaopatrzenie w składniki odżywcze.

Produkty bogate w węglowodany złożone powinny stanowić ponad połowę zapotrzebowania energetycznego. Warto wybierać pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, ciemne makarony, ryż brązowy, dziki, otręby, płatki zbożowe. Cukry proste, które występują m.in. w słodyczach, dżemach, słodkich jogurtach, napojach najlepiej ograniczyć do minimum. Warto unikać produktów przetworzonych takich jak chipsy, paluszki, krakersy, żywność typu fast food, ciasteczka, produkty typu instant (zupy i sosy w proszku). Zawierają one w składzie kwasy tłuszczowe trans. Poza szkodliwym wpływem tych kwasów na profil lipidowy matki, działają również niekorzystnie na rozwój płodu.

Z racji tego, że zakażenia pokarmowe są w okresie ciąży szczególnie niebezpieczne dla dziecka, zaleca się wyeliminować surowe i niedogotowane mięso, ryby i jajka, niepasteryzowane mleko i jego przetwory, sery pleśniowe. Warzywa i owoce muszą być dokładnie umyte przed spożyciem.

Catering dietetyczny Get Fit dostarcza pyszne i zdrowe posiłki dla kobiet w ciąży na terenie Warszawa, Pruszków i okolic. Więcej o tej diecie przeczytacie TUTAJ.

Zapiekanka owsiana z owocami i sosem waniliowym
Polędwiczka wieprzowa w sosie koperkowym z puree z topinamburem
Gryczane placuszki z sosem pistacjowym i owocami

Zobacz również

31 maja 2025
Współczesne społeczeństwo szuka tożsamości W czasach, gdy tradycyjna religia, wspólnoty i autorytety tracą znaczenie, wiele osób szuka poczucia przynależności, misji i kontroli — i znajduje je… w jedzeniu. Dieta staje się nowym „systemem wartości”: To jedzenie jako symboliczna czystość – znana z religii. Daje złudzenie kontroli nad chaosem świata W świecie pełnym niepewności (klimat, polityka, …

Czemu zdrowe odżywianie stało się nową religią? Fanatyzm dietetyczny pod lupą. Więcej »

30 maja 2025
Gluten – problem tylko dla niektórych Gluten to białko obecne m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu. Prawdziwe powody, by go unikać, to: Jeśli nie masz żadnego z powyższych, gluten nie jest szkodliwy. Produkty pełnoziarniste mogą być wręcz korzystne: zawierają błonnik, witaminy z grupy B i minerały. Laktoza – nietolerancja ≠ zagrożenie Laktoza to cukier mleczny. …

Gluten, laktoza ,cukier- czy naprawdę musisz wykluczać wszystko, żeby być zdrowym? Więcej »

28 maja 2025
Wbrew temu, co obiecują kolorowe magazyny i reklamy „cudownych diet”, większość diet odchudzających kończy się porażką w dłuższej perspektywie. Oto główne powody, dlaczego odchudzanie często okazuje się ściemą: 1. Diety działają tymczasowo – a problem jest długoterminowy Większość diet to rozwiązania „na chwilę”: trwają 2–8 tygodni, mają określone zasady, często bardzo restrykcyjne. Efekt? Schudniesz – …

Odchudzanie to ściema- dlaczego większość diet z góry jest skazana na porażkę? Więcej »

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial