Dieta dla kobiet w ciąży

Liczne badania potwierdzają, iż niewłaściwe odżywianie może mieć wpływ nie tylko na zdrowie i samopoczucie kobiety, ale także przyczynić się do nieprawidłowego rozwoju dziecka. Ponadto, nieprawidłowa dieta matki może wpływać na zdrowie dziecka w jego życiu dorosłym.

Zbilansowana dieta dla przyszłej matki, która w pozytywny sposób wpływa na prawidłowy przebieg i rozwój ciąży

Stworzyliśmy program, który zawiera menu skomponowane wyłącznie z naturalnych produktów, bogatych we wszystkie niezbędne dla zdrowia mamy i dziecka składniki odżywcze. Nasza dieta wyklucza produkty niezalecane w tym szczególnym okresie oraz te, które nie służą dobremu samopoczuciu mamy i dziecka.
fruit, watermelon, fruits
Z jadłospisu kobiety ciężarnej wykluczamy m.in.:
  • wędzone i surowe ryby
  • surowe i niedopieczone mięso
  • sery pleśniowe
  • niepasteryzowane mleko i przetwory spożywcze z niepasteryzowanego mleka
  • wędliny
  • żywność wysokoprzetworzoną

Dieta dostępna jest w różnych wartościach kalorycznych

  • 1500 kcal
  • 2000 kcal
  • 2400 kcal
  • 3000 kcal

Przy doborze kaloryczności pamiętajmy, że kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, lecz dla dwojga.

Poniżej po krótce opisujemy zmiany zapotrzebowania kalorycznego w czasie ciąży:

  • I trymestr ciąży - zapotrzebowanie na energię nie zmienia się w stosunku do okresu przed ciążą,
  • II trymestr ciąży - zapotrzebowanie na energię wzrasta o 360 kcal / dzień.
  • III trymestrze ciąży - zapotrzebowanie na energię wzrasta o 475 kcal / dzień
W przypadku jakichkolwiek pytań odnośnie wyboru rodzaju diety zapraszamy do kontaktu z naszym Dietetykiem.

Dzienny koszt diety

Kaloryczność5-29 dni30 dni60 dni90 dni
1500 kcal64 zł61 zł60 zł59 zł
2000 kcal69 zł66 zł65 zł63 zł
2400 kcal75 zł72 zł71 zł69 zł
3000 kcal80 zł74 zł75 zł73 zł
Przykładowy jadłospis
  • Śniadanie – placuszki z białego sera z suszoną żurawiną, sos truskawkowy
  • II śniadanie – pomidory faszerowane sałatką ryżową z pieczonym łososiem, kukurydzą, koperkiem
  • Obiad – pełnoziarniste spaghetti bolognese, surówka wiosenna
  • Podwieczorek – deser jogurtowy z galaretką i owocami
  • Kolacja – rolada drobiowa w panierce sezamowej z rukolą i suszonymi pomidorami, sałatka warzywna z rukolą i papryką