Dieta dla kobiet w ciąży
Zbilansowana dieta dla przyszłej matki, która w pozytywny sposób wpływa na prawidłowy przebieg i rozwój ciąży


Z jadłospisu kobiety ciężarnej wykluczamy m.in.:
- wędzone i surowe ryby
- surowe i niedopieczone mięso
- sery pleśniowe
- niepasteryzowane mleko i przetwory spożywcze z niepasteryzowanego mleka
- wędliny
- żywność wysokoprzetworzoną
- 1500 kcal
- 2000 kcal
- 2400 kcal
- 3000 kcal
Przy doborze kaloryczności pamiętajmy, że kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, lecz dla dwojga.
Poniżej po krótce opisujemy zmiany zapotrzebowania kalorycznego w czasie ciąży:
- I trymestr ciąży - zapotrzebowanie na energię nie zmienia się w stosunku do okresu przed ciążą,
- II trymestr ciąży - zapotrzebowanie na energię wzrasta o 360 kcal / dzień.
- III trymestrze ciąży - zapotrzebowanie na energię wzrasta o 475 kcal / dzień
W przypadku jakichkolwiek pytań odnośnie wyboru rodzaju diety zapraszamy do kontaktu z naszym Dietetykiem.
Dzienny koszt cateringu dla kobiet w ciąży
Kaloryczność | 5-29 dni | 30 dni | 60 dni | 90 dni |
---|---|---|---|---|
1500 kcal | 65 zł | 62 zł | 61 zł | 60 zł |
2000 kcal | 70 zł | 67 zł | 66 zł | 65 zł |
2400 kcal | 75 zł | 72 zł | 71 zł | 70 zł |
3000 kcal | 80 zł | 77 zł | 76 zł | 75 zł |
Przykładowy jadłospis
- Śniadanie – placuszki z białego sera z suszoną żurawiną, sos truskawkowy
- II śniadanie – pomidory faszerowane sałatką ryżową z pieczonym łososiem, kukurydzą, koperkiem
- Obiad – pełnoziarniste spaghetti bolognese, surówka wiosenna
- Podwieczorek – deser jogurtowy z galaretką i owocami
- Kolacja – rolada drobiowa w panierce sezamowej z rukolą i suszonymi pomidorami, sałatka warzywna z rukolą i papryką
Na co zwracamy uwagę układając naszą dietę dla ciężarnych?
Ważne jest, żeby przyszła mama utrzymywała prawidłową masę ciała. Zbyt wysoki lub niska masy ciała (BMI poniżej 18 lub powyżej 25) wiążą się z komplikacjami w czasie porodu i większą predyspozycją zaburzeń metabolicznych u dziecka w wieku dorosłym.
Dieta w okresie ciąży powinna być przede wszystkim urozmaicona. Posiłki należy spożywać regularnie, dzięki temu nie dochodzi do gwałtownych skoków glukozy we krwi. Regularność posiłku chroni przed nagłymi atakami głodu, a także zapewnia matce i dziecku odpowiednie zaopatrzenie w składniki odżywcze.
Produkty bogate w węglowodany złożone powinny stanowić ponad połowę zapotrzebowania energetycznego. Warto wybierać pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, ciemne makarony, ryż brązowy, dziki, otręby, płatki zbożowe. Cukry proste, które występują m.in. w słodyczach, dżemach, słodkich jogurtach, napojach najlepiej ograniczyć do minimum. Warto unikać produktów przetworzonych takich jak chipsy, paluszki, krakersy, żywność typu fast food, ciasteczka, produkty typu instant (zupy i sosy w proszku). Zawierają one w składzie kwasy tłuszczowe trans. Poza szkodliwym wpływem tych kwasów na profil lipidowy matki, działają również niekorzystnie na rozwój płodu.
Z racji tego, że zakażenia pokarmowe są w okresie ciąży szczególnie niebezpieczne dla dziecka, zaleca się wyeliminować surowe i niedogotowane mięso, ryby i jajka, niepasteryzowane mleko i jego przetwory, sery pleśniowe. Warzywa i owoce muszą być dokładnie umyte przed spożyciem.
Catering dietetyczny Get Fit dostarcza pyszne i zdrowe posiłki dla kobiet w ciąży na terenie Pruszkowa, Warszawy, Piaseczna, Grodziska Mazowieckiego, Piastowa i okolic.